50 sociale woningen te koop

Mechelen - Kleine Landeigendom bouwt de komende jaren in Mechelen een vijftigtal sociale koopwoningen. Daar is grote nood aan. Om een van de projecten mogelijk te maken, verkoopt de stad voor ruim een half miljoen euro een braakliggend stuk grond aan de Ganzendries.

Op de hoek van de Nieuwe Kapucijnenstraat met de Ganzendries liet de stad enkele jaren geleden de krotten al afbreken. De plannen voor een sociaal woonproject op de plek zijn bijna tien jaar oud. ”De verwerving van de woningen vroeg tijd”, zegt Jan Geens, directeur van de Gewestelijke Maatschappij van de Kleine Landeigendom van Mechelen en omstreken.

Intussen ligt een nieuw voorontwerp op tafel voor duplexwoningen. ”Dat hebben wij ook besproken met Stedenbouw Antwerpen”, zegt schepen voor Stadsvernieuwing Karel Geys (sp.a). Hij is blij opnieuw een stadskanker te kunnen wegwerken in het centrum. ”Eind 2009 kan de bouw aanvatten.”

Twintig appartementen

Op de site bouwt Kleine Landeigendom voor net geen 2,8 miljoen euro twintig appartementen. ”Ik hoop dat wij uitkomen op een verkoopprijs van 170.000 euro. Daarmee spreken we vermoedelijk de middenklasse aan”, aldus Geens. Dat je aan de Ganzendries iets kan kopen, is afhankelijk van het inkomen.

”Twee jaar voor de aankoop mag het netto belastbaar inkomen van een gezin zonder kinderen jaarlijks niet hoger zijn dan 44.900 euro. Per kind ten laste komt daar 2.290 euro bij”, legt Geens uit. Elf van de flats beschikken over drie slaapkamers, twee hebben er zelfs vier. Op maat van andersvaliden worden drie appartementen met één slaapkamer te koop aangeboden. ”Een alleenstaande mag niet meer verdienen dan 29.930 euro per jaar”, geeft Jan Geens aan.

Architectuurwedstrijd

Een tweede project situeert zich in de wijk Nekkerspoel. ”Binnenkort lanceren wij daar een architectuurwedstrijd voor. In de Zonnestraat willen wij een dertigtal woningen bouwen.”

In de omgeving van Mechelen staat in O.L.V.-Waver (Katelijne) de uitbreiding van de wijk Schrans op het programma. ”De aanbesteding van 23 woningen is voor 2009”, besluit Geens.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio