ADHD-pil veroorzaakt suïcidale gedachten

Het ADHD geneesmiddel Strattera, dat in ons land sinds 2006 op de markt is, ligt onder vuur. In Nederland moet het geneesmiddelenagentschap een onderzoeksrapport naar de nevenverschijnselen openbaar maken van de rechter. Ondertussen is ook Europa een nieuw onderzoek gestart naar de suïcidale neigingen die het mogelijk kan uitlokken.

Op dit moment slikken ongeveer 1.000 kinderen in ons land Strattera. De pil wordt gebruikt als alternatief voor de klassieke ADHD medicijnen Rilatine en Concerta, onder meer omdat het geen amfetamine bevat en dus niet verslavend is.

“Het middel is vooral aangewezen bij kinderen en tieners die ADHD in combinatie met een angststoornis hebben”, zegt kinderpsychiater Dirk van West.

Neveneffecten

In ons land wordt Strattera niet terugbetaald. “Voor een kind onder de 50 kg kost een behandeling gauw 100 euro per maand, voor een tiener boven de 50kg zelfs 200 euro”, aldus Van West. Het RIZIV gaf in mei 2008 een negatief advies aan minister van Volksgezondheid Onkelinx.

Eén van de redenen waarom het middel niet in aanmerking komt voor terugbetaling, zijn de neveneffecten rond zelfdodingsgedrag, zo stelt het motiveringsdocument.

Nu in het nieuws