2 jaar geëist tegen moeder 10 jaar na foltering peuter

“Mijn man dwong me om af en toe deel te nemen aan de mishandelingen van mijn dochtertje”, zei Jovelyn DeLima Nilo (34) gisteren voor de Brusselse rechtbank. Kleine Jonalyn moest tien jaar geleden de gruwelijkste folteringen ondergaan.

wverhaert

Twee jaar met uitstel wordt geëist tegen de Filipijnse vrouw. Ze zou meegeholpen hebben bij de mishandelingen van Jonalyn. “Thierry Brillens dwong me”, zei ze daar gisteren over. “Ik wilde het niet, maar kon niet anders. Vluchten of hulp zoeken was onmogelijk.”

“Jovelyn beroept zich op de agressiviteit van haar man om zich ook als slachtoffer voor te stellen”, zei de procureur. “Maar ze had moeten optreden om haar dochter te beschermen. Wat erger is, ze heeft niet alleen werkloos toegekeken, ze heeft ook geholpen.”

Sadist

Jovelyn kwam midden jaren ‘90 naar België en trok met haar dochtertje Jonalyn, toen 3 jaar, in bij verzekeringsmakelaar Thierry Brillens in Linkebeek.

Hij bleek een echte sadist. Hij sloeg en schopte Jonalyn en gaf haar hoge dosissen slaappillen. Jovelyn duwde de handjes van Jonalyn op een hete kookplaat. “Hij dwong me. Anders zou hij haar nog veel erger pijn doen”, zegt ze.

Blind door zoutzuur

Met Kerstmis 1998 dumpten ze het meisje in een ziekenhuis in Zurich. Jonalyn lag dagen in een coma. Onderzoek wees uit dat haar lichaam vol brandwonden zat, ze had een slecht verzorgde beenbreuk, was doof en zo goed als blind. Dat laatste komt doordat Brillens af en toe zoutzuur in de oogjes van het kind liet druppelen.

Jonalyn is nu 13 jaar en woont bij een pleeggezin in de buurt van Keulen. Brillens werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en zit sinds 2003 in een psychiatrische instelling. De verdediging van Jovelyn pleit de verjaring.

Nu in het nieuws