Geen begroting met overschot volgend jaar

Geen begroting met overschot volgend jaar

Geen begroting met overschot volgend jaar

Print
Sinds vrijdagmiddag buigt de regeringstop zich over de opmaak van de begroting 2009. Het is zo goed als uitgesloten dat het kernkabinet een begroting met een overschot aflevert. Dinsdag geeft de premier in het parlement tekst en uitleg.

Premier Yves Leterme zei vrijdag voor de aanvang van het conclaaf dat de ”internationale crisis ook voor ons gevolgen heeft”. Doelstelling voor de begroting 2009 was een overschot van 0,3 procent.

“Dat overschot is vastgelegd op een ogenblik dat een economische groei van 2,2 procent werd voorspeld. Nu lijken we op weg naar een economische nulgroei wat dus gevolgen zal hebben”, aldus Leterme. Het Internationaal Monetair Fonds schoof voor volgend jaar een groei met nauwelijks 1,2 procent naar voren.

800 miljoen van gewesten

De eerste minister drong voorts bij de Vlaamse regering aan om de federale begroting te steunen. “De internationale toestand is grondig gewijzigd. Iedereen doet nu aan crisismanagement en probeert zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat de Vlaamse regering dat ook zal doen.”

Leterme rekent op een bijdrage van 800 miljoen euro van de gewesten. Maar als de Vlaamse regering niet wil meedoen, doet de Waalse ook niet mee. De Brusselse regering liet weten dat ze wel wil, maar niet kan wegens gebrek aan middelen.

Vlaams minister-president Kris Peeters hield ook vrijdag de boot nog af. “Wij hebben in Vlaanderen een zeer spaarzaam budgettair beleid gevoerd en we hebben in Vlaanderen ook uitdagingen waarin we willen investeren. Het is niet eenvoudig om ons overschot te blokkeren voor de federale begroting.”

.

Nu in het nieuws