"Al mijn geld stond bij Fortis en een IJslandse bank"

Frank, een ingenieur uit de regio Turnhout, twintig jaar getrouwd en vader van twee tieners, is een van de grote pechvogels. Hij heeft voor 110.000 euro staan op geblokkeerde spaarrekeningen bij de IJslandse bank Kaupthing. De rest van zijn zuurverdiende spaarcenten, 35.000 euro, stak hij in aandelen van... Fortis.

“Ik heb het niet aan mijn ouders verteld: die hebben altijd hard moeten werken voor hun centen en ze zouden het moeilijk kunnen vatten”, zegt Frank. Hij komt liever niet met naam en toenaam in de krant. “Er zijn er die leedvermaak hebben."

Lernout & Hauspie

Maar het verwijt dat wie speelt op de beurs, kan verliezen, neemt hij niet. “Ik zat ook met een half miljoen frank in Lernout & Hauspie. Dat je dan verliest, dat is het risico dat je neemt. Juist daarom heb ik het nadien voorzichtig gehouden: aandelen bij Fortis, dat was toch dé veilige belegging?”

Dexia

Oh ja, bij Dexia had Frank voor 2.500 euro aandelen gekocht. “Die heb ik net verkocht voor de helft van de prijs."

Kaupthing

Maar het ergste vindt Frank zijn spaarcenten bij het virtueel failliete Kaupthing. “Een spaarrekening lijkt toch absoluut veilig? En de waarborg bij Kaupthing is blijkbaar beperkt tot 20.000 euro per persoon. Dat kan een strop worden van 70.000 euro voor mijn vrouw en ik.”

“Nu ja, er zijn ergere zaken”, troost hij zich. “En gezondheid is belangrijker.”

Nu in het nieuws