Bel20 daalt 5 procent, slothandel maakt dag Wall Street bijna goed

Bel20 daalt 5 procent, slothandel maakt dag Wall Street bijna goed

Bel20 daalt 5 procent, slothandel maakt dag Wall Street bijna goed

Print
Alle Europese beurzen leden vrijdag opnieuw zware verliezen. De Bel20 gaf 5,24 procent prijs. Frankfurt, Parijs, Londen en Amsterdam donderden zo'n 8 procent lager. Op de beurzen van Wenen en Moskou werd de handel opgeschort. Eerder sloten de Aziatische beurzen al flink in het rood af. Wall Street opende de deuren met een duik van 6 procent, maar herpakte zich min of meer in het slotuur.

Lees ook: Colruyt houdt stand tijdens crisis.

Op de beurs van Brussel zakte KBC 6,2 euro weg (-15,2 procent). De grootste verliezer op Euronext Brussel was Deceuninck. Het aandeel speelde ruim een vijfde van de waarde kwijt en is nog 4,82 euro waard. Ook Agfa-Gevaert (-11,8 procent) behoort tot de zware verliezers, Inbev speelde 7,5 procent kwijt. Het aandeel Dexia steeg 3,44 procent en werd het laatst verhandeld tegen 6,01 euro. De handel in Fortis bleef geschorst. De Bel20 belandde op 2.123,44 punten.

Wall Street

Op Wall Street daalt de industriële index Dow Jones 128 punten, een daling van 1,5 procent. De index dook meteen na opening onder de grens van 8.000 punten, maar klokte af op 8.451 punten. Nasdaq, de index van de technologische sector, belandde 4 punten hoger (+0,3 procent).


Grafiek: Google Finance

De olieaandelen verloren andermaal terrein: Exxon Mobil en Chevron moesten ongeveer 9 procent prijsgeven. Ook Royal Dutch Shell ging achteruit. De financiële instelling JPMorgan Chase sloot ruim 13 procent hoger en Apple steeg meer dan 9 procent.

Nikkei gekelderd

In Japan daalde de Nikkei bij de beursopening onmiddellijk met 11%, ondanks een extra kapitaalsinjectie van omgerekend 7,5 miljard euro vanwege de Japanse nationale bank. Bij de opening van de beurzen had de bank ook al 15 miljard euro in de markt gepompt.

Bij de sluiting sloot de Nikkei af op 8.276 punten, een verlies van 10%. Voor de Nikkei betekent dit de sterkste val in 21 jaar tijd.

In Hongkong werd een verlies van 8 procent opgetekend.

Eerste faillissement

Voor verzekeringsmaatschappij Yamato Life Insurance mocht het niet baten; Yamato is de eerste Japanse financiële instelling die een gerechtelijk akkoord moest aanvragen.

.

Nu in het nieuws