Landuyt wil levenslang woonverbod pedofielen

Landuyt wil levenslang woonverbod pedofielen

Landuyt wil levenslang woonverbod pedofielen

Print
Volksvertegenwoordiger Renaat Landuyt (sp.a) heeft een wetsvoorstel ingediend om een levenslang woonverbod voor pedofiele zedendelinquenten mogelijk te maken.

Aanleiding is de herrie in het Limburgse Hechtel, waar een vrijgelaten pedofiel weer in zijn woning in de wijk Bosveld wil komen wonen. De hele buurt Bosveld is woest dat de pedofiel opnieuw in de wijk komt wonen, maar de burgemeester kan niets doen. Landuyt wil deze situaties in de toekomst voorkomen. Hij pleit voor een extra-straf: het woonverbod.

Landuyt: “De rechter zou naast een veroordeling tot een celstraf, ook een levenslang verbod kunnen opleggen om in een bepaalde gemeente of provincie te gaan wonen. Zo’n woonverbod moet kunnen voor iemand die de rechter straft voor zedenfeiten met minderjarigen.”

Het kamerlid weet dat nu al een woonverbod kan worden opgelegd als voorwaarde om voorwaardelijk vrij te komen. “Maar dat woonverbod stopt als de termijn van de VI voorbij is. Als de strafrechter het apart oplegt, wordt het ineens levenslang.”

Beroepsverbod

Volgens het voorstel-Landuyt mag de pedofiel zelf een herziening aanvragen bij de strafuitvoeringsrechtbank. Die kan het woonverbod stopzetten of veranderen, maar pas na alle betrokkenen (dus ook de buurtbewoners) gehoord te hebben. Landuyt ziet een gelijkenis met het beroepsverbod dat de strafrechter kan opleggen aan criminelen die veroordeeld zijn voor bedrieglijk faillissement.

Eerder pleitte Bert Schoofs (Vlaams Belang) ervoor om de namen van vrijgelaten pedofielen bekend te maken.

JDW

.

Nu in het nieuws