Waarom de geheime dialoog mislukt

Waarom de geheime dialoog mislukt

Waarom de geheime dialoog mislukt

Print
De gemeenschapsdialoog is woensdagvoormiddag in het Paleis der Academiën op gang gebracht met een korte installatievergadering. De onderhandelaars maken echter geen schijn van kans, want:

Onvoldoende

Op federaal niveau hebben de meerderheidspartijen géén tweederde meerderheid. Zullen de oppositiepartijen die mee onderhandelen - sp.a en Ecolo - zich bij eventuele stemmingen aansluiten bij de meerderheid? Of zullen ze kort voor de verkiezingen kiezen voor hun oppositierol?

FDF

De N-VA zit niet langer rond de tafel, Olivier Maingain en zijn FDF mogen wel nog meedoen. De FDF-eisen in verband met Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde zijn een zware hypotheek op de onderhandelingen.

B-H-V

De Vlaamse wetsvoorstellen om de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, leiden een eigen parlementair leven. Eind november kan de plenaire Kamer stemmen over de Vlaamse voorstellen. Dat zal resulteren in een nieuwe communautaire koortsopstoot.

Niet blanco

Het zogenaamde blanco blad is helemaal niet blanco. Alle partijen weten heel goed wat ze willen en niet willen. Daar zitten veel taboes tussen en daar zal niet veel in veranderen voor de verkiezingen van 2009.

Reynders-Di Rupo

De uitgangssituatie blijft dezelfde. Reynders en Di Rupo zitten verwikkeld in een strijd om het politiek meesterschap in Franstalig België. Om de verkiezingen te winnen moeten ze zich profileren als de beste Franstalige die het minste toegeeft aan de Vlamingen.

Verkiezingen

Als we het hebben over verkiezingen, hebben we het over de regionale verkiezingen van juni 2009. Maar in juni 2011 zijn het opnieuw verkiezingen, dan voor Kamer en Senaat. Die zullen op hun beurt wegen op de onderhandelingen.

B-ploegen

Nieuwe bezems vegen goed. Maar rond de tafel zitten wel B-ploegen die wanneer het echt belangrijk wordt eerst consignes zullen krijgen van partijvoorzitters en de belangrijke ministers uit de federale regering.

Discretie

De onderhandelaars nemen zich voor discreet te zijn. Maar kan dat wel in de Belgische politiek?

Geen geld

Alle communautaire akkoorden zijn tot nu afgekocht met méér geld voor de Frnastaligen. Ook nu rekenen zij op meer geld. Maar dat is er niet.

Lees ook: Waarom de geheime dialoog slaagt

Eric DONCKIER

MEEST RECENT