Waarom de geheime dialoog slaagt

Waarom de geheime dialoog slaagt

Waarom de geheime dialoog slaagt

Print
De gemeenschapsdialoog is woensdagvoormiddag in het Paleis der Academiën op gang gebracht met een korte installatievergadering. De onderhandelaars maken een goede kans, want:

Iedereen overtuigd

Het heeft lang geduurd, maar nu is iedereen overtuigd van de noodzaak van een staatshervorming. En volgens een peiling in La Libre Belgique is nu ook de Franstalige publieke opinie daarvan overtuigd. Dat maakt het gemakkelijker voor de Franstalige onderhandelaars.

Er moet iets zijn

Iedereen is er ook van overtuigd dat er een minimaal resultaat moet zijn tegen de verkiezingen van juni 2009, dus tegen ten laatste Pasen. Dat is electoraal nodig voor de meerderheidspartijen.

Geen tijdsdruk

Belangrijk is dat er géén deadlines zijn. Er moet iets zijn tegen juni 2009, maar voor de grote hervormingen mikt men op 2010.

Nieuwe spelers

Yves Leterme doet voorlopig niet meer mee. Dat kan men als een pluspunt zien omdat hij op het einde niks goeds meer kon doen in de ogen van de Franstaligen. De dialoog wordt gevoerd door nieuwe onderhandelaars. Zij zitten nog fris. Nieuwe bezems keren goed.

Discretie

De onderhandelaars nemen zich ook voor om in alle discretie te werken. Voorbereidende onderhandelingen over belangrijke hervormingen worden best niet op de grote markt gevoerd. Lekken zijn veelal bedoeld om zaken onmogelijk te maken.

Blanco blad

De onderhandelingen beginnen van vooraf aan. Iedereen is in principe bereid om over alles te praten.

N-VA weg

Het kartel CD&V/N-VA bestaat niet meer. Vooral de Franstaligen zijn daar blij mee, de extremisten van de N-VA zijn weg, zij hopen dat het nu gemakkelijker zaken doen is met CD&V.

Klassiekers

Rond de tafel zitten vertegenwoordigers van wat we de klassieke partijen kunnen noemen: christendemocraten, liberalen en socialisten. Wanneer het belangrijk wordt, zijn zij er altijd bij.

Cohesie

De financiële crisis heeft de meederheidspartijen dichter bij elkaar gebracht. Misschien helpt dat ook bij de behandeling van andere dossiers.

Lees ook: Waarom de geheime dialoog mislukt

Eric DONCKIER

.

Nu in het nieuws