Vissen en vogels beschermen kinderen tegen eczeem

Vissen en vogels beschermen kinderen tegen eczeem

Vissen en vogels beschermen kinderen tegen eczeem

Print
De introductie van vis in het dieet van kindjes onder de negen maand biedt bescherming tegen eczeem op latere leeftijd. Ook een vogel in huis lijkt zijn voordeel te hebben. Een tweede studie toont aan dat kinderen met eczeem een tweemaal hogere kans lopen om op latere leeftijd astma te ontwikkelen. Dat meldt het medische tijdschrift De Huisarts.

Eerder onderzoek had al gewezen op de gunstige invloed van vis tijdens het eerste levensjaar om het latere optreden van eczeem tegen te gaan. Maar tot nu toe ontbrak het aan definitieve studies om dit gegeven te bevestigen.

Eén op vijf kinderen

Onderzoekers van de Zweedse Universiteit van Göteborg selecteerden willekeurig 8.176 pasgeborenen, de helft van de West-Zweedse baby's in 2003. De ouders vulden op zes en twaalf maanden een vragenlijst in over de aanwezigheid van eczeem en over mogelijke oorzakelijke factoren. Uiteindelijk beschikten de vorsers voor 4.921 kinderen over volledige gegevens, schrijft de Huisarts.

Het aantal kinderen met eczeem bleek niet te onderschatten: 13,9 procent van de kinderen had er last van op de leeftijd van zes maanden en dat cijfer liep op tot 20,9 procent op de leeftijd van twaalf maanden. Eczeem bij een broer of zus verhoogde het relatieve risico met 87 procent en eczeem bij de moeder deed het risico voor het kind met 40 procent toenemen. Het optreden van koemelkallergie bij het kind verdrievoudigde de kans op eczeem.

Vogel en vis

Bij een aantal gebruikelijke verdachten konden de vorsers geen schuld vinden: de aanwezigheid van een kat of een hond in huis, roken door de ouders, of de leeftijd waarop eieren of melk geïntroduceerd werden. Er was ook geen invloed te vinden van borstvoeding gedurende een korte periode.

Twee factoren boden wél bescherming. Dat was in de eerste plaats de introductie van vis in het dieet vóór de leeftijd van negen maanden en verder ook de aanwezigheid van een vogel in huis.

Nu in het nieuws