"Diplomatieke ijstijd schaadt Belgische hulp aan Congo"

Diplomatieke ijstijd schaadt Belgische hulp aan Congo

"Diplomatieke ijstijd schaadt Belgische hulp aan Congo"

Print
De bijzonder kille diplomatieke relaties tussen Congo en België schaden de Belgische hulp aan dat land, waardoor sommige projecten voor 2008 vertraging oplopen of worden afgebroken. Dat bevestigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) woensdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Hij kwam er een rapport voorstellen over de mensenrechten in de partnerlanden van de Belgische hulp.

België en Congo ondertekenden in maart 2007 een indicatief samenwerkingsprogramma voor de periode van 2008-2010, voor een totaal bedrag van 195 miljoen euro of 65 miljoen per jaar. De bestedingen voor 2008 dreigen nu te worden vertraagd of zelfs helemaal stil te vallen omdat er nog geen “comité des partenaires” is geweest. Dat is een technische vergadering die beslissingen moet nemen over de projecten voor 2008 en de projecten voor 2009 moet identificeren.

Antwoord

De Congolezen hadden laten doorschemeren dat die vergadering er in september zou komen, maar dat is er niet van gekomen, zei Michel. “Dat betekent dat een aantal projecten voor 2008 zullen worden vertraagd of onderbroken”, aldus Michel, die erkende dat de “beschadigde diplomatieke betrekkingen het ontwikkelingswerk complexer maken” en de efficiëntie ervan in het gedrang brengen. “We willen graag een antwoord van de Congolezen in de volgende weken”, zei de minister.

Spreidstand

Oppositiekamerlid Dirk Van Der Maelen (sp.a) verweet de regering hierop in het Congodossier een “enorme spreidstand” aan te nemen, omdat Michel aanstuurt op het hernemen van de ontwikkelingssamenwerking, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) bij zijn kritiek blijft op de corruptie en het gebrek aan goed bestuur bij de Congolese overheid.

IPS

Nu in het nieuws