"Ons leven is om zeep door die sigaretten"

Ons leven is om zeep door die sigaretten

"Ons leven is om zeep door die sigaretten"

Print
“De uitspraak zal hij waarschijnlijk niet meer halen”, zucht Leonie Huynen (67) uit het Nederlands- Limburgse Landgraaf. Haar doodzieke man Peter Römer (70) startte gisteren een rechtszaak tegen tabaksfabrikant British American Tabacco (BAT). “Omdat ze ons leven om zeep hebben geholpen”, zegt Leonie.

Gisteren startte in de rechtbank van Amsterdam een van de meest opmerkelijke rechtszaken ooit in Nederland. De 70-jarige Peter Römer wil dat de producent van de sigaretten die hij 26 jaar lang rookte, wordt veroordeeld tot een schadevergoeding “omdat die fabrikant al die jaren met geen woord gerept heeft over de risico’s die aan zijn producten verbonden zijn”.

Longemfyseem

Omdat Peter zelf te ziek is, voert zijn vrouw Leonie het woord. “In ‘96 is bij Peter longemfyseem (beschadiging van longblaasjes, red.) vastgesteld waardoor zijn longcapaciteit voor twee derde is verdwenen. Vorig jaar heeft hij ook nog een herseninfarct gekregen waardoor hij deels verlamd is. En dat allemaal door die verdomde nicotinestengels. Peter is zelfs te zwak om de zitting in de rechtbank bij te wonen.”

Peter Römer begon in 1957, op zijn zestiende, met roken. “Roken was destijds een sociaal gebeuren”, zegt Leonie. “Iedereen deed het, zelfs de artsen. Goed, er gingen destijds wel geruchten over mogelijke risico’s maar de tabaksfabrikant (British American Tabacco in dit geval, red.) heeft daar nooit met één woord over gerept, terwijl ze wel beter wisten. Ze hebben mensen laten sterven om zichzelf te verrijken.”

Gezondheidswaarschuwing

In 1981 besliste de Nederlandse overheid dat tabak vanaf 1982 moest voorzien worden van een gezondheidswaarschuwing. “Toen pas werden de risico’s van roken algemeen bekend, maar de tabaksindustrie had de rokers al veel eerder moeten informeren”. Een jaar later, in 1983, steekt Peter zijn laatste sigaret op.

Gerechtigheid

De voorbereiding van de rechtszaak heeft 5 jaar geduurd. “Aanvankelijk waren we met 30 rokers, maar uiteindelijk is alleen Peter overgebleven. Als we toen hadden geweten wat een impact deze zaak op ons leven ging hebben, waren we er nooit aan begonnen”, zegt Leonie. “Het heeft ons duizenden euro’s gekost en we hebben er zelfs al goede vrienden door verloren. ‘Jullie doen dit alleen maar voor het geld’, horen we vaak. Maar dat is niet zo. Dit is een princiepskwestie. De sigaret heeft van Peters leven een hel gemaakt en daarom willen wij gerechtigheid.”

British American Tabacco wil niet ingaan op vragen over de rechtszaak. Dat Römer ziek is geworden, is volgens de tabaksfabrikant zijn eigen schuld. Toen hij ging roken, was volgens BAT algemeen bekend dat roken risico’s inhoudt.

Koen SNOEKXNu in het nieuws