Rechter mag zelf voorstellen om kosten advocaat te halveren

Rechter mag zelf voorstellen om kosten advocaat te halveren

Rechter mag zelf voorstellen om kosten advocaat te halveren

De rechter zal in de toekomst zelf mogen voorstellen om de kosten, die de verliezer van een rechtszaak moet betalen voor de advocaat van de winnaar, te halveren. Dat besloot de Kamercommissie Justitie dinsdag op voorstel van Katrien Schryvers en Raf Terwingen (CD&V).

Momenteel mag de rechter die kosten alleen halveren als de verliezer het zelf eerst vraagt. En nogal wat armere mensen vergeten dat en betalen dan de volle pot. In Wallonië verminderen sommige rechters echter op eigen houtje die kosten, zonder de betrokken partijen te horen. Dat schendt dan weer de rechten van de verdediging van de winnaar! In Vlaanderen gebeurt dit niet.

Vlaanderen-Wallonië

Om iedere onduidelijkheid en ieder verschil Vlaanderen-Wallonië te voorkomen, wordt nu bepaald dat de rechter zelf kan voorstellen om die kosten te halveren, waarna alle partijen daarover hun mening mogen geven. En pas daarna beslist de rechter dan.

Wie meer wil weten over deze wet waarbij de verliezer van een rechtszaak de kosten van de advocaat van de winnaar moet betalen vindt die hier.

Nu in het nieuws