Kamercommissie versoepelt adoptiewet

Kamercommissie versoepelt adoptiewet

Kamercommissie versoepelt adoptiewet

Print
Mensen die volgens de rechter geschikt zijn om een kind te adopteren, zullen in de toekomst vier jaar de tijd hebben om dat kind te adopteren en geen drie zoals nu. Dat besloot de Kamercommissie Justitie dinsdag unaniem op voorstel van de regering.

In 2006 vroegen 884 Vlamingen om een kind te mogen adopteren. De kandidaat-adoptanten worden gescreend, ondervraagd, ze moeten een cursus volgen en uiteindelijk worden ze door de rechtbank geschikt verklaard. Deze verklaring is drie jaar geldig.

Termijnverlenging

Maar het grote probleem is dat vele adopties vanuit het buitenland dan nog niet rond zijn. Om te verhinderen dat mensen die al geschikt verklaard waren, alles volledig opnieuw moeten doen, besloot de regering om de termijn van drie jaar op vier jaar te brengen. Het ontwerp is heel dringend, want in november en december vervallen in Vlaanderen respectievelijk twee en elf van zulke geschiktheidsverklaringen. Deze mensen dreigen dan in de problemen te komen. Vandaar de wetswijziging, die unaniem werd goedgekeurd. In 2006 werden in Vlaanderen 162 adopties vanuit het buitenland en nog eens 22 binnenlandse adopties toegestaan.

JDW

Nu in het nieuws