Verzet tegen huwelijk is afgeschaft

Verzet tegen huwelijk is afgeschaft

Verzet tegen huwelijk is afgeschaft

Print
De ouders kunnen zich in de toekomst niet meer tegen het huwelijk van hun kinderen verzetten. Dat besloot de Kamercommissie Justitie dinsdag unaniem op voorstel van Katrien Schryvers en Liesbeth Van der Auwera (CD&V).

Momenteel kunnen de ouders (en de grootouders als de ouders dood zijn) dat nog wel. Ook broers, zussen, neven en nichten kunnen zich verzetten als de ouders en grootouders niet meer in leven zijn, maar zij mogen het alleen als de huwelijkspartner klaarblijkelijk krankzinnig of ”geestelijk achterlijk” is. Zij mogen het dus niet altijd.

Schadevergoedingsclaim

Het gaat om een kostelijke procedure voor de rechtbank waarbij een deurwaarder moet worden ingeschakeld. Als ze mislukt, dan dreigt de indiener een schadevergoedingsclaim aan zijn broek te hebben. Tussen 2003 en 2005 was er in Vlaanderen 14 keer verzet tegen een huwelijk, waarvan 5 keer in Hasselt, telkens 2 keer in Antwerpen en Bonheiden en voor de rest hier en daar nog één keer.

Bigamie

Katrien Schryvers: “Deze procedure was in onbruik, duur en overbodig, vooral sinds het kaske (de verplichte aankondiging van een huwelijk) was afgeschaft op 1 januari 2000. Het parket kan bovendien na de afschaffing van het verzet nog altijd een huwelijk dat strijdig is met de wet verhinderen, bijvoorbeeld bij bigamie. Het parket kan ook schijnhuwelijken laten ontbinden. En eens het huwelijk is gesloten kunnen de echtgenoten, het parket en iedere belanghebben, nu nog altijd het huwelijk nietig laten verklaren”.

JDW

MEEST RECENT