Obama en McCain hakken duchtig op elkaar in in debat

Obama en McCain hakken duchtig op elkaar in in debat

Obama en McCain hakken duchtig op elkaar in in debat

Print
Vannacht vond het tweede rechtstreekse televisiedebat plaats tussen de presidentskandidaten Barack Obama en John McCain. Door de huidige financiële crisis, domineerden de economische thema's het debat.

De toon van het debat in Nashville, Tennessee was heel wat bister dan die van het eerste in Mississippi. Een echte winnaar leverde het debat echter op het eerste zicht niet op.

Een debat met als hoofdthema economie is geen geschenk voor de Republikeinse kandidaat John McCain. De kiezers hebben immers veel meer vertrouwen in de Democraat Obama om de huidige crisis het hoofd te bieden, omdat ze het beleid van president Bush, de partijgenoot van McCain, deels verantwoordelijk houden voor de huidige malaise.

Bitse toon

McCain moest in de aanval om zijn grote achterstand in de peilingen te kunnen verkleinen en deed dat ook. In tegenstelling tot het vorige debat ging ook Obama meer over tot het bekritiseren van de visie en het beleid van zijn rivaal, waardoor de toon erg bitter was en er meer aandacht werd geschonken aan het neerhalen van de tegenstander dan het benadrukken van de eigen ideeën en beleidsplannen.

De kandidaten hadden een gelijkgestemde mening over de negatieve rol van de topbankiers en beursspeculanten in de krediet- en bankcrisis, maar kwamen onder meer in botsing rond het thema belastingen.

Belastingsverlaging

Volgens Obama zal de belastingsverlaging die McCain wil doorvoeren enkel in het voordeel zijn van de rijken. Daarom wil de Democratische kandidaat enkel een belastingsverlaging die de middenklassen en de lagere inkomens vooruit helpt.

Sinds de start van de financiële crisis boomt Obama in de peilingen. Hij ligt in de polls van de laatste weken een straatlengte voor op zijn tegenstander en ligt ook comfortabel voor in de traditionele strijdstaten die het verschil tussen winst en verlies zullen maken.

Bekijk hier het hele debat

Bekijk hier een fragment:

MEEST RECENT