"Van slechterik spelen word je slecht"

Van slechterik spelen word je slecht

"Van slechterik spelen word je slecht"

Print
Van de twaalf Emmy-nominaties sleepte ‘Pushing Daisies’ er maar drie in de wacht, maar dat zegt meer over de concurrentie – onder meer ‘The Office’ en ‘Two and a Half Men’ - dan over deze nieuwe serie. Daarin speelt Lee Pace (29) de rol van taartenbakker Ned, die overleden mensen weer tot leven kan wekken met een simpele aanraking.

Vóór ‘Pushing Daisies’ speelde Pace vooral in films – onder meer ‘The Good Shepherd’ van Robert De Niro - en het zag er lang naar uit dat dat zo zou blijven. “Als je een tijdje meedraait in de filmwereld”, zegt hij, “heb je niet veel zin om je zes jaar lang aan een serie te binden. Zes jaar, dat is een massa rollen die aan je neus voorbijgaat. Maar toen Bryan Fuller, met wie ik eerder al had samengewerkt, me het scenario van zijn nieuwe serie liet lezen, was ik meteen enthousiast. Ik zie mezelf niet op een plaats van delict staan, de handen in het haar en zoekend naar een verdwenen kogel (lacht), maar dit was nieuw en anders.”

De rol van Ned zou hij geschreven hebben met jou in gedachten.

“Klopt. Toen hij Ned omschreef - lang, slungelig en verlegen – vermoedde ik al iets (lacht), maar ik durfde er niet van uit gaan. Dus belde ik hem op en zei: proficiat, het ziet er geweldig uit en je vindt vast wel iemand om de hoofdrol te spelen. ‘Wel’, antwoordde hij, ‘ik heb die rol eigenlijk voor jou geschreven. Ik hoop dat je het wil overwegen.’ En ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want tot nu toe is het een fantastische ervaring geweest.”

Waren jullie opgelucht toen ABC een tweede seizoen bestelde?De vorige keer datBryan en jij samenwerkten, verdween het resultaat (‘Wonderfalls’) al na twee afleveringen van het scherm.

“Op zulke dingen hebben we nooit vat. In het geval van ‘Wonderfalls’ was er nauwelijks promotie gevoerd en het uitzenduur liet ook te wensen over. Nu ja, kijkcijfers interesseren me sowieso niet. Alleen de kwaliteit telt, vind ik. Ik wil trots kunnen zijn op wat ik maak, en dat ben ik tot nu toe altijd geweest.”

Wat is voor een acteur het voornaamste verschil tussen films en series?

“Het ritme. Bij film kom je aan op de set, je denkt na over wat je gaat doen en hoe je het gaat doen en je doet zoveel takes als er nodig zijn. De Niro wilde er bij ‘The Good Shepherd’ altijd minstens twintig. Bij ‘Pushing Daisies’ krijgen we er drie (lacht).”

.

Nu in het nieuws