77% cafés laat liever eten dan sigaret vallen

77% cafés laat liever eten dan sigaret vallen

77% cafés laat liever eten dan sigaret vallen

Print
Als het wetsvoorstel van CD&V/N-VA voor een algemeen rookverbod in de horeca er komt, ontketent dat een bloedbad bij de volkscafés. Dat blijkt uit een studie van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en de Federatie van de Belgische Drankenhandelaars.

CD&V/N-VA wil een algemeen rookverbod in de horeca op de politieke agenda. Momenteel mag er in cafés tot 50 vierkante meter nog gerookt worden, zelfs als er lichte maaltijden worden geserveerd. In cafés groter dan 50 vierkante meter waar maaltijden slechts een derde van de omzet vertegenwoordigen, mag er ook nog een sigaret worden opgestoken, mits er een rookzone met afzuigkappen is. Het marktonderzoeksbureau GFK Significant ondervroeg in opdracht van het NSZ en de FebeD meer dan 1.000 cafébazen, wat overeenkomt met 1 op de 18 in België. ”Meer dan 90% vreest een dramatische omzetdaling.

Snacks schrappen

Zo’n 30% van de café-uitbaters heeft nu al te lijden onder de huidige wetgeving”, vertelt Christine Mattheeuws van NSZ. ”Om de sociale functie van de kleine volkscafés te behouden pleiten wij ervoor de café-uitbater zélf te laten beslissen of hij eten wil serveren (roken verboden) of roken wil toelaten. Uit onze rondvraag blijkt dat 77% van de cafébazen bereid is de snacks van de kaart te schrappen ten voordele van de sigaret.”

Thuisparty

De cafébazen geloven niet dat het rookverbod extra niet-rokers naar hun drankgelegenheden gaat lokken. ”80% van de cafégangers rookt”, zegt Mattheeus. ”Het rookverbod zal de klant doen uitwijken naar horecazaken die zich wel de luxe van een aparte rookkamer kunnen veroorloven, of naar thuisparty’s.” NSZ en FebeD eisen dat cafés tot 100 vierkante meter vrijgesteld moeten blijven van het rookverbod, anders stappen ze net zoals in Duitsland naar het Grondwettelijk Hof voor de discriminatie van de volkskroeg.

MEEST RECENT