Controles op pizzeria's en pitabars

Boom - In samenwerking met de lokale politie hebben de rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA), de sociale inspectie en het Voedselagentschap (FAVV) afgelopen weekend in Boom en Hemiksem vier ‘exotische’ restaurants gecontroleerd. Een zaak in Boom werd voor onbepaalde duur gesloten vanwege de gebrekkige hygiëne in de keuken.

Bij ‘exotische’ restaurants gaat het onder meer om pizzeria’s, pitabars en andere zaken met afhaalmogelijkheid. Bij de controles gaan de instanties de juiste vergunningen, arbeidscontracten en de voedselhygiëne na.
Bij de controle van vier zaken afgelopen weekend, moest een restaurant gesloten worden en bij twee andere nam het Voedselagentschap beschermende maatregelen. De RVA en de sociale inspectie stelden ook vijf inbreuken op de sociale wetgeving vast.

Geviseerd

De uitbaters voelen zich geviseerd. ”Dit is de vierde keer in tien maanden tijd dat we controle over de vloer krijgen”, zucht Ulu Bogan van Pizza Tono in de Kerkstraat in Boom. ”Dit begint echt tegen te steken. Ik vraag me af ze nog wel ergens anders controleren. Ik heb deze zaak al elf jaar, maar ik heb erg veel zin om er mee te kappen. Er staat dan wel acht man op straat.”

Vooral de manier waarop sommige van de diensten te werk gaan, zit de zaakvoerder hoog. ”Ik hoor het ook van anderen. Niemand is hierover te spreken. De controleurs zetten alles op z’n kop en leggen beslag op iedereen. We mogen geen telefoons opnemen, thuisleveringen moeten blijven wachten,.... Ze vallen altijd binnen als het erg druk is, op een vrijdag- of zaterdagavond. De klanten voelen zich daar ook niet goed bij,” zucht Ulu Bogan.

Leefbaar

”De controles op die eetgelegenheden passen in de acties voor een leefbaar centrum in de Rupelgemeenten. Zo worden ook controles uitgevoerd op nachtwinkels en rondhangende jongeren. Die controles worden geregeld herhaald”, zegt politiewoordvoerder Joris Van Camp.
Binnenkort volgt in de vier eetgelegenheden een nieuwe controle.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio