Toekomst kleigebied uitgetekend

Toekomst kleigebied uitgetekend

Toekomst kleigebied uitgetekend

Rumst - De toekomst van de Rumstse afdeling van steenproducent Wienerberger ligt in kaart. Geschat wordt dat de baggermachines hier nog voor ruim vijftig jaar aan kleireserves hebben.

De baggermachines van de NV Syndicaat Machinesteen van de firma Wienerberger blijven traag maar zeker het dorpscentrum van de deelgemeente Reet naderen. Tijd voor de beleidsverantwoordelijken om een planning voor het resterende gebied op te maken.

Toekomst

“Het voorziene terrein is uiteraard niet onuitputtelijk” zegt plantmanager Frank Peeters. “Toch hebben we, in functie van de vraag van onze afnemers, hier nog voldoende kleireserves tot in 2060. Omdat we in Reet stilaan de boorden van ons gebied in eigendom naderen, is een degelijke toekomstplanning meer dan nodig.”

Op dit ogenblik graven baggermachines op twee fronten. Aan de westelijke kant, het ‘Heylenfront’, vallen de werkzaamheden binnenkort stil. Het middendeel, het ‘Swendenfront’ blijft nog enkele jaren klei leveren. Alle graafmachines verhuizen eerlang wel naar de oostelijke kant om opnieuw naast en loodrecht op de Rumstsestraat te beginnen baggeren.

Kerkhof

“De komende jaren wordt daar de bovengrond afgegraven om binnen zowat vier jaar ook hier met echte kleiontginning te beginnen. Het is in feite het voortzetten van de put die we vroeger langs de Hollebeekstraat hadden. Ter hoogte van de watertoren zijn we destijds gestopt. Nu gaan we net voorbij die weg verder baggeren.”

“Omstreeks het jaar 2025 belanden we met deze put ter hoogte van het Reetse kerkhof. Op dat ogenblik draaien onze machines westelijk richting Boom.Deze werkwijze heeft als doel om onze machines makkelijk hun werk te kunnen laten uitvoeren en tegelijk niets te laten liggen.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio