Kerken en musea dekken zich in met noodplan

Mechelen - Vijf Mechelse kerkfabrieken, het Speelgoedmusem, het Joods Museum van Deportatie en Verzet en het huis voor figurentheater Het Firmament zijn voortaan enigszins gewapend tegen calamiteiten of rampen. Het afgelopen jaar hebben beheerders van dit erfgoed met deskundige begeleiding elk een rampenplan op hun maat kunnen opstellen.

Het Mechels erfgoed is de jongste jaren gelukkig van groot onheil gespaard gebleven, maar in het verleden heeft de Dijlestad wel al zijn part gehad. Zo ging in de jaren zestig de collectie van de stedelijke bibliotheek in vlammen op. Om de schade bij soortgelijke rampen zoveel mogelijk te beperken, heeft Mechelen drie jaar geleden een rampenplan opgesteld voor het stedelijk en het aartsbisschoppelijk archief, de stedelijke musea en de Sint-Janskerk.

Optimit

Vorig jaar gingen de beheerders van het Speelgoedmuseum, het Joods Museum van Deportatie en Verzet en Het Firmament en de kerkfabrieken van de Begijnhofkerk, Sint-Katelijnekerk, Sint-Pieter en Pauluskerk, Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk en Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal dan in op de uitnodiging van de Mechelse erfgoecel om eveneens een calamiteitenplan op te stellen.

“Voor veel erfgoedorganisaties is zo’n plan opstellen een heikel punt, omdat men niet weet hoe eraan te beginnen”, stelt Annelies Lieten van de Mechelse erfgoedcel. “Een risico-analyse uitvoeren, is niet zo eenvoudig. Daarvoor hebben ze nu begeleiding gekregen van Optimit, een bedrijf gespecialiseerd in veiligheidsadvies. Bij elke organisatie is, in samenwerking met brandweer en politie, nagegaan waar de grootste veiligheidsrisico’s liggen. Het hoeft trouwens niet altijd een brand te zijn dat de grootste bedreiging vormt. In een kerk met waardevol houten meubilair is een houtworm een groot gevaar.”

Waarde

De kerkfabriek Sint-Pieter en Paulus is opgetogen met het uitgewerkte noodplan. “Het somt een aantal maatregelen op, onder meer om de brandweer met een speciale sleutel makkelijk toegang tot de kerk te verlenen. De installatie van noodverlichting stellen we nog even uit, zodat het gelijktijdig met de restauratie van de kerk kan worden uitgevoerd. Dan worden ook brandwerende deuren geplaatst”, zegt oud-voorzitter Gabriël Andries. “Dit plan heeft voor ons nut gehad. Want het meubilair en het tiental grote schilderijen hebben toch enige waarde.”

Consultant Inge Vandijck van Optimit stipt aan dat dit geen eindpunt voor de partners mag zijn. “Hun plan is alleen bruikbaar als het voortdurend geactualiseerd wordt”, zegt ze.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio