25 hectare bos verdwijnt op militair domein

Kasterlee - In de militaire gebieden Tielenkamp en Tielenheide op de grens van Tielen (Kasterlee) met Turnhout is 25 hectare bos gerooid. Daarmee staat het natuurinrichtingsproject Danah ongeveer halfweg. Tegen kerstmis moeten de domeinen hun oude vennen en heide terughebben.

Pendelaars op de treinlijn Turnhout-Tielen zagen het landschap op de natuurrijke legerdomeinen de voorbije weken fors veranderen. In totaal verdween er op Tielenheide en Tielenkamp 25 hectare aan naaldbomen. Als compensatie plant de Afdeling Natuur en Bos (ANB) die elders aan.

“Op Tielenheide graven we nu de moerassige stukken uit. Op Tielenkamp is het heruitgraven van de vroegere vennen al afgerond”, zegt wachter Luc Van ­Assche van ANB. “Daarna gaan we de resterende boomstobben en takhout affrezen en begint het eigenlijke plagwerk. We hopen dat tegen kerstmis van dit jaar afgerond te hebben.”

De herinrichting maakt deel uit van het Danahproject, waarbij de natuur op twaalf militaire domeinen in Vlaanderen wordt hersteld. De gebieden zijn in principe niet publiek toegankelijk. “De Tielense para’s gebruiken Tielenkamp nog intensief, maar op Tielenheide komen ze maar sporadisch. De militairen vinden het in ieder geval een voordeel dat ze weer op open terreinen kunnen oefenen”, zegt Van Assche.
www.danah.be

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio