5.175 handtekeningen tegen verdwijnpalen

5.175 handtekeningen tegen de verdwijnpalen op de Herentalse Grote Markt. Dat is het voorlopige resultaat van de petitieactie die enkele handelaars uit het centrum tien dagen geleden zijn gestart. De groep wil zich als Mobilithals gestructureerder met het centrumverkeer bezighouden.

De handtekeningenactie die een vijftal handelaars zo’n tien dagen geleden tegen de beruchte verdwijnpalen opstartte, nam al snel uitbreiding naar andere zelfstandigen. De weerstand tegen het afsnijden van het doorgaand verkeer op de Grote Markt bleek alvast bij de handelaars in het centrum erg groot.

Klanten mobiliseren

Maar ook hun klanten scharen zich achter de oproep, getuige de 5.170 handtekeningen bij een voorlopige telling dinsdagavond. Niet alle ­formulieren waren binnen, terwijl andere winkels als ­Delhaize zich nu pas aansluiten en petitiepapieren opvragen.

“We willen aan onze actie meer structuur geven door de oprichting van de actiegroep Mobilithals”, zegt mede-­initiatiefneemster Gerd Jacobs van Michell V. op de Bovenrij. “We willen actief blijven rond verkeer en de toegankelijkheid van het stadscentrum.”

Verkeerde doel

De nieuwe beweging wil bewust a-politiek blijven. “We zitten volgende week wel met het stadsbestuur aan tafel om de situatie te bespreken. Onze eerste betrachting blijft om de palen weg te krijgen. Heel wat problemen lossen zich dan volgens ons vanzelf al op.”

Volgens de ­Herentalse ­mobiliteitsschepen Jos ­Schellens (sp.a) schiet de groep alvast op het ­verkeerde doel. “Ik denk dat de ­handelaars meer last ondervinden van het afsluiten van de ­Stadspoortstraat dan van de verdwijnpalen”, zegt hij.

Meer info:

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio