Nieuwe straatnamen verwijzen naar verleden

Turnhout - Turnhout is negen straat­namen rijker. De gemeente­raad keurde de nieuwe namen goed. De namen ­verwijzen naar het verleden.

Het project dat de Warandestraat met de Grote Markt verbindt, krijgt de namen Jacobsmarkt en ’t Muurke mee. Jacobsmarkt is een verwijzing naar de vroegere zondagsschool voor jongens, de ­Jacobsschool. ’t Muurke vervangt het vroegere Gasthuismuurke. Die naam zou verwarring kunnen geven met de Gasthuisstraat.

Tegenover de Wilgenstraat in het project KTA komt de ­Clara ­Dresselaers­laan. Clara ­Dresselaers was vroedvrouw tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw en hielp zowat zevenduizend moeders bij hun thuisbevalling.

Voor het project de Bruyne Strijd koos de gemeenteraad straatnamen die verwijzen naar moerasplanten die in die omgeving voorkwamen: Lisdodde, Egelskop, Pitrus en Sleedoorn. In de bedrijvenzone FRAC komt de straat ­Koeybleuken te liggen. Dat was de oude kadastrale benaming van die omgeving. Er stroomt ook een ­Koeybleukenloop.

Vlaamse variant

Tot slot is er de Antoine Coppens­laan op de vroegere Ancosite. Die zorgde voor discussie ­tussen gemeenteraadsleden. ­Renaat ­Decoster (Vlaams ­Belang) ­pleitte voor de Vlaamse variant ­Antoon Coppenslaan. “Die naam was meer gebruikelijk. Het kan zijn dat ­Antoine zijn officiële naam was, maar ik sta zelf ook in het geboorteregister genoteerd als Renatus”, verdedigde Decoster zijn standpunt.

Schepen van ­Burgerzaken Luc Hermans (CD&V) haalde zijn schouders op. “Op de Ancogebouwen staat de naam ­Antoine ­Coppens gegraveerd”, zei hij. “Maar in Turnhout noemde iedereen hem Teuntje Coppens.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio