Filip Dewinter slaags met linkse actievoerders (  video's)

Filip Dewinter slaags met linkse actievoerders (+ video's)

Filip Dewinter slaags met linkse actievoerders (+ video's)

Print
Aan de ingang van de Gentse universiteit is het dinsdagavond tot relletjes gekomen tussen Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter en leden van linkse studentenverenigingen. Dat gebeurde naar aanleiding van een debat dat georganiseerd werd door de Nationalistische Studentenvereniging (NSV).

Het NSV mocht voor het eerst een debat organiseren in de gebouwen van de universiteit. Om acht uur zouden Dewinter, Marc De Mesmaeker (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD) de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen bediscussiëren. Twee uur voor aanvang van het debat hadden actievoerders van linkse studentenverenigingen de toegang tot het universiteitsgebouw echter versperd.

"Democratie onwaardig"

Na overleg met de politie en de rector wou Dewinter met een twintigtal medestanders de aula Blandijn binnengaan, maar dat leidde tot een gevecht in regel. Er werd geduwd en getrokken langs beide kanten en er vielen ook enkele rake klappen. De politie zette het waterkanon in om de twee groepen te scheiden en het debat werd afgelast.

Dewinter was na afloop niet te spreken over het voorval. "Dit is een aanslag op de vrije meningsuiting", sprak hij. "Dit kan niet in een democratie." Dewinter zou ook zelf in de clinch zijn gegaan. "Als iemand op mijn gezicht slaat heb ik niet de neiging om mijn andere wang te draaien", reageerde hij.

De parlementsleden Jean-Marie Dedecker (LDD), Filip Dewinter (VB) en Mark Demesmaeker kondigen aan klacht te zullen indienen wegens slagen en verwondingen.

Bekijk hieronder het gevecht op YouTube en de inzet van het waterkanon.

Nu in het nieuws