Antwoorden Vlaanderen Quizt

Antwoorden Vlaanderen Quizt

Antwoorden Vlaanderen Quizt

Print
Antwerpen -

1. Culinair: Hoe luidt de naam van het populaire tweesterrenrestaurant in Reet, waarvan chef-kok Bart De Pooter gaat uitbreiden naar het buitenland en een exacte kopie van zijn zaak zal presenteren in Hongkong?

ANTWOORD: De Pastorale.

2. Voetbal: Met welke vierdeklasser fuseerde het ter ziele gegane Verbroedering Geel op 4 juli van dit jaar? De club komt nu uit onder het stamnummer 893 en speelt in vierde klasse C. De naam van de Antwerpse gemeente graag.
ANTWOORD: Meerhout.

3. Geschiedenis: Hoe heette de provincie Antwerpen ten tijde van Napoleon? Ze was toen een departement dat de naam droeg van twee rivieren in de provincie. U antwoordt dus met "het departement van...".
ANTWOORD: Departement van de twee Neten.

4. Taal: Kort: hoe luidt de Franstalige naam voor de stad Lier?
ANTWOORD: Lierre.

5. Muziek: Fad Gadget, The Virgin Prunes, The Klinik, SPK. Klinkt misschien veeleer onbekend voor u, maar deze groepen waren begin jaren tachtig wel bijzonder populair in newwavekringen. Én ze hebben allemaal opgetreden in een Antwerpse cultuurtempel die de jongste jaren uit zijn vergane glorie aan het rijzen is. Op 12 november kunt u er bijvoorbeeld gaan kijken naar Tricky, een triphopicoon dat aan een comeback begint. Hoe heet het gezochte muziekcentrum op de Luchtbal in Borgerhout?
ANTWOORD: Hof ter Lo.

6. Kunst: Welke inmiddels wijlen acteur kreeg in september van dit jaar een standbeeld in de Antwerpse Kerkstraat? Beeldhouwer en ontwerper van het monument heet Wilfried Pas.
ANTWOORD: Julien Schoenaerts.

7. Televisie: In de vierde reeks van de VTM-serie Zone stad doet Lien Van de Kelder dienst als sidekick van Guy Van Sande. Deze Kempenzoon heeft al meerdere televisie- en theaterwatertjes doorzwommen. Hoe luidt de naam van zijn personage in de serie, die u ongetwijfeld zit te volgen omdat er een naaktscène van Lien Van de Kelder in zal voorkomen?
ANTWOORD: Tom Segers.

8. Aardrijkskunde: Aan welke Nederlandse provincie of provincies grenst de provincie Antwerpen?
ANTWOORD: Zeeland en Noord-Brabant.

9. Politiek: In welk jaar speelde de zogeheten Zwarte Zondag zich af? Hij deed zich voor op 24 november en kreeg die naam omdat vooral in Antwerpen het toenmalige Vlaams Blok een massa stemmen in de wacht sleepte.
ANTWOORD: 1991.

10. Actua: Jean-Marie Pfaff en Bart Peeters gingen recent uit de bol op technomuziek in een megadiscotheek. Welke danstempel in de provincie Antwerpen vierde in september zijn twintigste verjaardag?
ANTWOORD: La Rocca (in Lier).

11. Varia: In welke Kempense gemeente treffen we, naast het Frankisch dorpsplein, ook het Diamantmuseum aan?
ANTWOORD: Grobbendonk.

12. Fauna/flora: In Antwerpen en Limburg werd dit dier de voorbije jaren al meermaals gespot, maar nu raakt het algemeen verspreid in Vlaanderen. De viervoeter die we zoeken situeert zich qua grootte tussen een ree en een haas en daarom is hij voor jagers een nieuwigheid om erop te schieten, gewoon omdat ze die grootte van dier nog niet hadden. Alles wijst erop dat het om een georchestreerde actie van de jagers gaat, die de soort bewust vrijlaten in de hoop dat ze zich gaan voortplanten en zo nieuw jachtwild vormen. De jagers zelf ontkennen met klem. Volgens hen gaat het om ontsnapte dieren. Hoe heten deze dieren, die volgens hun naam best wel eens van het Verre Oosten kunnen komen?
ANTWOORD: (Chinese) muntjak.

13. Verkeer: In welke gemeente - let op, we vragen dus geen deelgemeente - vloeien E34 en E313 netjes in elkaar en moet u soms urenlang fileleed trotseren?
ANTWOORD: Ranst.

14. Technologie/wetenschap: Dit waterdoecentrum, gelegen in de groene omgeving van Herentals, wil haar bezoekers via interactieve experimenten aansporen om water beter te leren kennen. 85 interactieve doe- en denkopstellingen helpen u op een leuke manier stil te staan en te reflecteren over de fysische en chemische eigenschappen van water, de rol van water doorheen de geschiedenis en de toepassingen van water in onze leefwereld. Initiatiefnemer is de Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij van de Provincie Antwerpen of kortweg Pidpa. Hoe luidt de naam van dit centrum in Herentals?
ANTWOORD: Hidrodoe.

15. Sport: We zoeken een Belgisch wielrenner, geboren in Niel in 1962, die prof was van 1984 tot 1991. Hij was zowel weg- als baanwielrenner maar kende zijn grootste succes op de baan toen hij in 1984 onverwacht olympisch kampioen puntenkoers werd. Hij werd gecoacht door oud-olympisch kampioen Patrick Sercu. Begin 2008 raakte hij in coma wegens complicaties na het plaatsen van een maagring. Enkele weken later ontwaakte hij weer, maar zijn gezondheid is nog steeds zorgwekkend. Van welke renner schetsten we u zonet een kort profiel?
ANTWOORD: Roger Ilegems.

16. Film: De allereerste Vlaamse politiefilm van Patrick Le Bon werd door Erik Van Looy meermaals geciteerd als een van zijn inspiratiebronnen voor De Zaak Alzheimer. De film werd in 1983 in Antwerpen gedraaid met in de hoofdrollen Marc Janssen, Herbert Flack, Gerda Lindekens en Mieke Bouve. Dit is het verhaal: een geharde flik van de stedelijke opsporingsdienst heeft niet alleen moeilijkheden op professioneel maar ook op familiaal vlak. In een poging de problemen op het thuisfront te vergeten, stort hij zich helemaal op zijn werk. De zaken lopen anders dan hij had gehoopt: hij krijgt een nieuwe partner toegewezen en verliest daardoor zijn greep op het onderzoek. Bovendien verwonden enkele criminelen zijn nieuwe collega na een beoordelingsfout van hem. Hij beseft dat hij zich moet herpakken. In een nieuw onderzoek tracht hij dan ook niet alleen de kleine garnalen maar ook 'de grote vis' binnen te halen. Hoe luidt de titel van die film?
ANTWOORD: Zaman.

17. Entertainment: In welke gemeente trof u het groots opgezette BV-project The Mummy's Theatre, waar u tijdens een leuk diner travestieten à volonté kon bewonderen, aan? Deze BV-tempel moest in september de deuren sluiten wegens faillissement, terwijl hij slechts acht maanden open was geweest.
ANTWOORD: Zandhoven.

18. Media: Hoe heet de huidige hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen?
ANTWOORD: Pascal Kerkhove.

19. Literatuur: De zelfverklaarde 'man van staal' is niet meer. De Vlaamse schrijver die we zoeken werd op 28 oktober 1953 geboren in Leopoldsburg en stierf op de laatste dag van augustus van dit jaar in Antwerpen, een stad die hij had omgedoopt tot Barakstad. De auteur schreef al sinds de jaren zestig. Twee boeken van zijn hand: De Killer van Kaggevinne en Het Zomert in Barakstad. In de jaren negentig maakte de man, samen met Vitalski, kort deel uit van theatergroep Circus Bulderdrang. Zijn recentste boek uit 2006, Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel, werd uitgegeven door Manteau. Het stond begin 2007 op de longlist van De Gouden Uil Literatuurprijs. Hoe luidt de naam van de betreurde auteur?
ANTWOORD: JMH (Jean-Marie Henri) Berckmans.

20. Drank: Dit Kempens biologisch volmoutbier heeft de kenmerkende smaak van een kruidachtig gewas uit de vochtige heidebiotopen van het natuurreservaat De Liereman in Oud-Turnhout. Het recept is ontwikkeld door thuisbrouwer Louis Meulders uit Beerse. De naam van dit bier herbergt dus een plant die groeit in het natuurgebied. Welke naam is dat?
ANTWOORD: Gageleer.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio