Betrokken partijen in slachtafvalzwendel kennen straf

Betrokken partijen in slachtafvalzwendel kennen straf

Betrokken partijen in slachtafvalzwendel kennen straf

Print
Een vleesproducent uit Zottegem is door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve geldboete van 5.500 euro. De man sjoemelde met slachtafval. Afval dat bestemd was voor dierenvoeder kwam terecht in het circuit van menselijke consumptie.

In 2005 liep de vleesproducent tegen de lamp in Tienen. Daar werd een truck door de politie halt toegeroepen omdat er veel te veel bloed uit de koelwagen sijpelde. Uit nader onderzoek bleek dat de truck aan geen enkele vereiste voldeed: te warm, te veel vlees, te vuil, vlees niet gebrandmerkt en de papieren waren niet in orde. Erger werd het nog wanneer bleek dat het slachtafval, voor dierenvoeder bestemd, frauduleus als vers slachtafval in het menselijke voedselcircuit terechtkwam.

Straffen

Een vleeshandelaar uit Knokke krijgt een effectieve boete van 3.300 euro en een celstraf van acht maanden met uitstel. Drie maanden cel met uitstel en een effectieve boete van 1.100 euro worden een Hasseltse dierenarts opgelegd. Het slachthuis van Sint-Truiden, de Limburgse directeur van het bedrijf uit Zottegem en een vleeshandelaar uit Lokeren kregen elk een geldboete van 2.750 euro.

MEEST RECENT