Obamakamp ongerust over verdoken racisme bij kiezers

Obamakamp ongerust over verdoken racisme bij kiezers

Obamakamp ongerust over verdoken racisme bij kiezers

Print
Ondanks zijn voorsprong in de peilingen zijn de verkiezingen nog niet gewonnen voor de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama. Zijn huidskleur schrikt sommige oudere blanke Democraten af.

De nachtmerrie voor de aanhangers van Obama is een campagne waarin hun man constant voorop blijft liggen in de peilingen om dan uiteindelijk te verliezen omdat een heleboel mensen in het stemhokje toch opeens voor zijn Republikeinse tegenstander John McCain kiezen.

Zo’n ommezwaai op het laatste moment kan vooral catastrofaal uitvallen in de zogenaamde swing states, deelstaten waar Democraten en Republikeinen aan elkaar gewaagd zijn en waar de Amerikaanse presidentsverkiezingen meestal worden beslist.

"Lui en gewelddadig"

Michigan en Ohio, twee van die swing states, staan bekend als oude staten omdat er veel gepensioneerden leven. Van de blanke Democraten onder hen zou er wel eens een flink aandeel kunnen overlopen naar McCain. Vorige week bleek uit een opiniepeiling van Associated Press en Yahoo News dat een derde van de Amerikaanse blanken negatief denkt over hun zwarte landgenoten. Ze beschrijven hen als lui en gewelddadig.

Volgens de peiling kunnen die vooroordelen Obama zes procentpunten kosten bij de verkiezingen. Obama kan dat effect enkel tegengaan door veel jonge blanke kiezers te mobiliseren. Die zijn behoorlijk enthousiast over de “kandidaat van de verandering”.

“Racisme is ook bij deze verkiezingen een huizenhoog probleem waarover niemand wil praten”, zegt Steve Mitchell, een opiniepeiler van Mitchell Research and Communications Inc. “Er zijn blanken die zich er gewoon niet goed bij voelen voor een zwarte Amerikaan te stemmen bij de presidentsverkiezingen.”

Bron: IPS

De redactie van Gazet van Antwerpen heeft een weblog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen opgestart. Op de blog volgen ze de campagne op de voet, met nieuws, analyses, merkwaardige berichten, foto's, video's, en nog veel meer. Lees er alles over op www.gva.be/obamavsmccain, het adres van de gloednieuwe blog.

.

Nu in het nieuws