Oliesector krijgt elk jaar tientallen miljarden dollars

Oliesector krijgt elk jaar tientallen miljarden dollars

Oliesector krijgt elk jaar tientallen miljarden dollars

Print
Amerikaanse oliemaatschappijen strijken per jaar 20 tot 40 miljard dollar aan subsidies op. Door de sterke olieprijzen scheren hun winsten hoge toppen, maar het lukt maar niet de gulle overheidssteun terug te schroeven. De subsidies zorgen ook voor een scheeftrekking op de markt waardoor hernieuwbare energiebronnen minder kansen krijgen.

Zelfs in 2005, toen de olieprijzen omhoog begonnen te schieten, keurde de Amerikaanse regering nog bijkomende subsidies toe voor een totaal van 32,9 miljard dollar, verdeeld over vijf jaar.

“Er geen duidelijke reden waarom die subsidies blijven stromen”, zegt Doug Koplow van Earth Track, een onafhankelijke organisatie uit Boston die energievraagstukken onderzoekt. “Behalve dan dat we de Amerikaanse oliemaatschappijen al sinds 1918 steunen.” Koplow is de belangrijkste Amerikaanse expert voor wat subsidies in de energiesector aangaat.

39 miljard dollar

In een rapport dat Koplow in 2007 schreef voor de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), schat hij de subsidies die naar Amerikaanse oliemaatschappijen gaan op 39 miljard dollar per jaar. De kost voor de bewaking van de tankerroutes in de Perzische Golf en de Alaskapijpleiding is daarin meegerekend, de oorlog in Irak niet.

Volgens officiële cijfers gaat er per jaar maar 2,15 miljard dollar naar de olie- en gassector in de VS. “De overheid hanteert een erg enge definitie van wat een subsidie is”, zegt Koplow.

PD

Bron: IPS

.

Nu in het nieuws