Open Vld en CD&V gekant tegen onderzoekscommissie

Open Vld en CD&V gekant tegen onderzoekscommissie

Open Vld en CD&V gekant tegen onderzoekscommissie

Print
CD&V en Open Vld zijn gekant tegen een onderzoekscommissie naar de oorzaken van de bijna capitulatie van de banken Fortis en Dexia. Consumentenorganisatie Test-Aankoop en Deminor, de organisatie die de belangen verdedigt van minderaandeelhouders, vroegen daar om. Ook PS, SP.A en N-VA zijn daar voorstander van.

De parlementaire onderzoekscommissie moet volgens Ivo Michels (foto) van Test-Aankoop enerzijds de fouten en vergissingen die aan de top van Fortis en Dexia werden gemaakt onderzoeken. Anderzijds moet ook naar het bredere plaatje gekeken worden en moet de gebrekkige functionering van de banksector in zijn geheel onder de loep genomen worden.

Uit dat onderzoek moeten lessen getrokken worden die in de toekomst deugdelijk bestuur van de banken toelaten, aldus Mechels. Het management en de Raad van Bestuur van Dexia maar vooral Fortis dragen volgens Test-Aankoop een grote verantwoordelijkheid voor de neergang van de banken.

Knak in vertrouwen

Ook uit andere hoeken wordt er om een parlementaire onderzoekscommissie gevraagd. De meerderheidspartijen CD&V en Open Vld willen echter niet op die vraag ingaan. Zij vrezen dat dit opnieuw een knak kan geven in het vertrouwen in de banken.

Beide partijen stellen dat er al een Kamercommissie Financiën bestaat die de toplui van de banken altijd ter verantwoording kan roepen. Bovendien worden er over twee weken enkele maatregelen aangekondigd door premier Leterme.

MEEST RECENT