Open Vld roept vakbonden op om staking af te blazen

Open Vld roept vakbonden op om staking af te blazen

Open Vld roept vakbonden op om staking af te blazen

Print
Met de huidige financiële crisis in de banksector en een nakende economische recessie moeten ook de vakbonden hun verantwoordelijkheid opnemen en de staking van 6 oktober afblazen. Dat is de mening van Open Vld.

Nu maandag organiseren de vakbonden een nationale actiedag. In tal van bedrijven, maar ook bij De Lijn of de NMBS, wordt het werk neergelegd. Naar aanleiding van de financiële crisis, roept Open Vld-voorzitter Bart Somers de vakbonden op om hun nationale actiedag af te blazen.

"In de huidige context moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen. De regering doet dat door een ineenstorten van ons banksysteem te voorkomen. Het is nu ook aan de vakbonden om zich verantwoordelijk op te stellen. Ik roep hen daarom op om hun stakingsdag van maandag af te blazen," zegt Bart Somers.

Vertrouwen herstellen

Open Vld is er van overtuigd dat de oorzaak van de huidige crisis in een gebrek aan vertrouwen ligt. Een gebrek aan vertrouwen tussen banken onderling, maar ook bij de belegger, de spaarder en de burger in het algemeen. Somers: "Om deze crisis zonder al te veel kleerscheuren door te komen is het van groot belang dat iedereen ertoe bijdraagt het vertrouwen te herstellen. De regering gaf al het goede voorbeeld, met haar kapitaalinjecties in twee grootbanken."

"Nu moeten ook de vakbonden laten zien dat ze zich verantwoordelijk opstellen en een steentje willen bijdragen in het herstel van het vertrouwen. Nu volharden en ons land maandag platleggen, zou onze economie zware schade berokkenen, waarvan de gewone werknemers het eerste slachtoffer zullen zijn. Dat kunnen we nu dus echt wel missen als kiespijn."

Nu in het nieuws