Sarah Palin wil bedreigde ijsbeer niet beschermen

Print
Dat Sarah Palin graag poseert met jachtgeweren en berenvellen is al langer bekend. Volgens de Britse krant The Guardian heeft de Republikeinse kandidate voor het vice-presidentschap beroep aangetekend tegen een beslissing van de Amerikaanse regering om de door klimaatverandering bedreigde ijsbeer beter te beschermen. Ze baseert zich daarvoor op advies van notoire klimaatsceptici in dienst van de olie-industrie.

In mei 2008 gaf het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de ijsbeer het statuut van bedreigde diersoort. Door het afsmelten van het poolijs dreigt twee derde van de ijsberen uit te sterven tegen 2050. Palin begon vorige maand als gouverneur van Alaska een rechtszaak tegen de beslissing. De extra bescherming voor de ijsbeer “dreigt activiteiten als de exploratie en ontginning van olie en aardgas af te schrikken”, argumenteert ze.

Grote oliebedrijven hebben onlangs 2,7 miljard dollar (1.9 miljard euro) geboden voor exploitatierechten in de Zee van Chuckchi, een bekend leefgebied voor ijsberen. Ook de aanleg van een gaspijplijn in Alaska dreigt door de bescherming van de ijsberen bemoeilijkt te worden. Palin noemde de aanleg van die pijplijn in juni 2008 de “wil van God” op een bijeenkomst van haar pinksterkerkgemeenschap in haar thuisbasis Wasilla.

"Alle voeling kwijt"

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Palin erin zal slagen de federale overheid van mening te doen veranderen. Ze moet het immer opnemen tegen de wetenschappelijke adviezen van de US Fish and Wildlife Service en de Geologische Dienst van de Verenigde Staten. Volgens Kert Davies, onderzoekdirecteur bij Greenpeace in de Verenigde Staten, bewijst de klacht van Palin dat ze “compleet elke voeling is kwijtgeraakt met de hoogdringendheid van de klimaatcrisis.”

IPS

MEEST RECENT