"Fortisbaas liet document opzettelijk fotograferen"

Fortisbaas liet document opzettelijk fotograferen

"Fortisbaas liet document opzettelijk fotograferen"

Print
Eric Vidal, de freelancefotograaf die de exclusieve foto trok van het geheime onderhandelingsdocument over de toekomst van Fortis, meent dat de toenmalige topman van de bank, Filip Dierckx, het papier met opzet liet fotograferen.

"Waarom zou hij anders het 'gevoelige' document niet in zijn map hebben gestoken en waarom draaide hij het zo ostentatief in onze richting?", vraagt de fotograaf zich af.

Vidal is er van overtuigd dat Dierckx bewust wilde dat het reddingsscenario voor Fortis naar de buitenwereld lekte, om zo de onzekerheid bij de beleggers en de aandeelhouders weg te nemen. Pas heel laat op de avond kwam het tot een akkoord over het reddingsscenario, waardoor Dierckx mogelijk vreesde dat het de kranten van de daaropvolgende dag niet meer zou halen.

Toeval of niet, Vidal was ook de fotograaf die tijdens de communautaire onderhandelingen in de zomer van 2007 het document op de schoot van oud-premier Dehaene op foto vast legde. Die foto veroorzaakte toen nog heel wat commotie vanwege de gevleugelde woorden 'Quid N-VA' die op het document te lezen waren.

De freelancefotograaf is er van overtuigd dat het een nieuwe trend kan worden om gevoelige informatie 'onbewust' te laten lekken via fotografen.