Vindt u Antwerpen een vrouwvriendelijke stad?

Vindt u Antwerpen een vrouwvriendelijke stad?

Vindt u Antwerpen een vrouwvriendelijke stad?

Print
Antwerpen - Burgemeester Patrick Janssens wil Antwerpen promoten in de vrouwenblaadjes. Dames van overal moeten er de mooie winkelstraten ontdekken. Maar voor Antwerpen wordt overspoeld door vrouwen met naaldhakken, baby’s en een kleine blaas, vroegen wij eens rond: hoe vrouwvriendelijk is Antwerpen?

Vooreerst: het begrip ’vrouwvriendelijk’ hanteren we niet strikt. Natuurlijk moet de stad ook vriendelijk zijn voor mannen. Maar we dachten: wat goed is voor vrouwen, is sowieso ook goed voor mannen. Een vent mag nog zo stoer zijn: hij vindt het óók niet leuk om te worden natgeregend bij de tramhalte. Of om te plassen in een stinkend openbaar toilet.

Bovendien, als Patrick Janssens met Antwerpen Winkelstad wil adverteren in Flair en Libelle, moet de stad wel voorbereid zijn. Dus vroegen we aan vriendinnen, moeders en vrouwelijke collega’s: Wat moet Antwerpen hebben om nog vrouwvriendelijker te zijn?

Lees hieronder de bevindingen van het vrouwenpanel. Neem ook deel aan onze poll, of treed in discussie via het reactiescript.

» Wegdek: kasseien en tramsporen zijn een kwelling als je schoenen met hoge hakken aan hebt. (Marion, 28) De straten zijn vuil. Doe een dag sandaaltjes aan en er hangt ’s avonds gegarandeerd glas of hondenpoep tussen je tenen. (Ann, 54)

» Veiligheid: Na 18u is het écht niet leuk meer om door het park te wandelen. (Ann, 54). Betere straatverlichting is ook een must. Vooral bouwwerven zijn griezelig in het donker. (Hanne, 30)

» Cultuur: Waarom heeft Antwerpen alleen standbeelden van mannen? In Limburg wordt zelfs stripheldin Wiske geëerd. (Valerie, 24)

» Openbaar vervoer: Niet elke tram of bushalte heeft een wachthokje. Niet leuk als het regent en je net van de kapper komt. (Winny, 62) Een plaatsje om te zitten, is er zelden. (Maddy, 2 Op oude trams met een pilaar in het midden van het deurgat, geraak je niet met een doorsnee buggy. (Katrien, 28) Voor het Marilyn Monroe-effect: wandel eens over een metrorooster. (Marion, 28)

» Openbare toiletten: Belanrijke suggestie: Méér openbare wc’s die proper én veilig zijn. (Chloé, 25). En waar deodorant en andere spulletjes staan om je te verfrissen. (Sylvie, 36). Of waar je je make-up en haar kan bijwerken en een ander bloesje aantrekken omdat je na het shoppen nog wat wil gaan drinken. (Belinda, 25)

» Boodschappen: Iemand die je helpt bij het inladen van je spullen. Én erop let dat de tomaten niet onderin belanden. ’bag boys’ heten ze in Amerika. (Nancy, 40) Kastjes waarin je je supermarkttassen kan wegstoppen zodat je nog even langs dat leuke winkeltje kan. (Ilse, 40)

» Baby’s: Een plek waar je borstvoeding kan geven. Er is zoiets in het Wijnegem Shopping Center. Alle jonge mama’s die ik ken, gaan alleen nog daar winkelen. (Véronique, 37) Het moet eens gedaan zijn met het verzorgingskussen alleen in de damestoiletten te leggen! Mannen kunnen óók een baby verschonen. Maar vaak mag ik het doen omdat mijn man niet bij de dames binnenkan. (Ann, 36) Kinderopvang tijdens het winkelen. Dat bestaat in Hasselt en is goedkoper dan je auto parkeren. (Stephanie, 28)

» Parkings: Beter verlichte parkeergarages. (Sophie, 35) Met plaatsjes gereserveerd voor vrouwen. (Inge, 34) En voor moeders met buggy’s. (Britt, 36).

» Seks: Straten vol begeerlijke vrouwen achter het raam in de rosse buurt, maar waar blijven die knappe binken? (Nana, 21)

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio