Belgische gevangenissen zorgen voor te weinig ontspanning

Belgische gevangenissen zorgen voor te weinig ontspanning

Belgische gevangenissen zorgen voor te weinig ontspanning

Print
De meeste gevangenissen in ons land hebben geen uitgebreid aanbod aan dienst- en hulpverleningen voor hun gedetineerden. Gevangenen mogen te weinig sporten, hebben geen toegang tot een uitgebreid film, en boekenarchief, en zijn niet in staat zich grondig bij te scholen. Dat blijkt uit een studie van het Leuvense Instituut voor Criminologie van de K.U. Leuven.

Gevangenissen mogen dan wel meer activiteiten voorhanden hebben dan acht jaar geleden, het bereik laat zwaar te wensen over. In de acht bestudeerde gevangenissen was er wel een uitgebreid aanbod, maar werden ofwel veel te weinig mensen bereikt ofwel moesten de gevangenen veel te lang op een wachtlijst staan.

Ontspanningsactiviteiten zoals fitness zijn erg populair bij de gevangenen, waardoor ze steeds vaker op een wachtlijst komen te staan. In de gevangenis van Antwerpen moeten gedetineerden 6 maanden wachten voor ze in aanmerking komen voor een fitnesssessie. Een bezoekje aan de bibliotheek laten veel gedetineerden ook aan zich voorbij gaan "omdat het aanbod niet goed genoeg is, en er te weinig recente werken voorradig zijn."

MEEST RECENT