Tentoonstelling houdt Lawijtstrijd warm

Tentoonstelling houdt Lawijtstrijd warm

Tentoonstelling houdt Lawijtstrijd warm

Sint-Niklaas - Nog tot eind oktober loopt in Foyer De Spiegel in Sint-Niklaas de fototentoonstelling ’Moktieswalawijt’. De foto’s zijn van de hand van fotografe Lien Geleyn, die in het voorjaar zes weken lang het muziekconcours Lawijtstrijd op de voet volgde.

De Lawijtstrijd is al even achter de rug, maar wie het spannende muziekconcours nog eens wil herbeleven, kan terecht in Foyer De Spiegel. ’Moktieswalawijt’ was niet alleen de oproep die de organisatoren elke week aan het publiek richtten bij de start van de voorrondes van de Lawijtstrijd, het is ook de naam van de fototentoonstelling die nu is geopend in de Foyer.

Er zijn unieke beelden verzameld van de deelnemende bands. Voor de Lawijtstrijd schreven zich dit jaar maar liefst 72 Wase bands in. Twintig groepen werden geselecteerd en gingen met elkaar de strijd aan tijdens zes geanimeerde voorrondes in de Sint-Niklase jeugdhuizen. Meer dan tweeduizend toeschouwers waren getuige van die felle muzikale strijd.

Geestdrift

Een van hen was fotografe Lien Geleyn. ”Het is eigenlijk een beetje toevallig gegroeid”, vertelt ze. ”Als medewerker van jeugdhuis Kompas ben ik een paar jaar geleden als jurylid betrokken geraakt bij de Lawijtstrijd. Dit jaar heb ik ook de presentatie gedaan. En omdat ik fotografe ben, maakte ik foto’s voor de website. Die beelden kan je ook als een soort documentaire zien. Het was mooi om die jonge groepen bezig te zien, met veel geestdrift en met het vuur in de ogen.”

Ook bij concertorganisator De Spiegel worden de foto’s gesmaakt. “Het is een uniek tijdsdocument geworden, waarin de huidige generatie Wase rockers mooi is vastgelegd”, zegt Wim Pauwels van De Spiegel. ”We willen in de toekomst ook meer beeldende kunst brengen. Bovendien houdt deze expo de sfeer rond de Lawijtstrijd warm. Ik stel vast dat het muziekconcours enorm leeft.”

’Moktieswalawijt’ is nog tot 31 oktober te bezichtigen in Foyer De Spiegel in de Richard Van Britsomstraat in Sint-Niklaas.

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio