Borsbeek verzet zich tegen bestemmingswijziging Fort 3

borsbeek - Het gemeentebestuur van Borsbeek herhaalt in zijn standpunt naar aanleiding van het openbaar onderzoek rond het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de R11, dat het zich verzet tegen een bestemmingswijziging van Fort 3. Toch maakt sp.a-gemeenteraadslid Roby Legendre zich zorgen om de toekomst van het verenigingsleven op het fort.

In haar opmerkingen praat de gemeente onder meer over de ondertunneling van enkele kruispunten, de aanleg van een omleidingsweg, het geplande bedrijventerrein en de Fortloop. Verder blijft de gemeente bij haar standpunt dat de inname van een deel van Fort 3 als luchthavengebied onaanvaardbaar is. Dat zou immers betekenen dat het fort een bestemmingswijziging krijgt.

De gemeente wil dat het nieuwe gebied als nabestemming wordt erkend als parkzone. “Het huidige tracé kreeg die nabestemming al in 1979. Het lijkt ons logisch dat die lijn doorgetrokken wordt”, zegt burgemeester Leo Vlaeymans­ (CD&V).

Fortvissers

Oppositielid Roby Legendre (sp.a) blijft zich intussen zorgen maken over de toekomst van de verenigingen die op het fort zijn gevestigd. Hij haalde op de voorbije gemeenteraad waar het punt besproken werd, het voorbeeld van de Fortvissers aan. Legendre onthield zich dan ook als enige bij de stemming van het advies.

“Ik mis een gemeentebestuur dat opkomt voor de verenigingen. De Fortvissers is een van de meest bloeiende verengingen in de gemeente. In het dossier staat duidelijk dat tijdens de werken het grondwater met een halve meter zal zakken. Ik vrees voor taferelen zoals in het Stadspark van Antwerpen, waar de vijver een hele tijd droog stond.”

Volgens burgemeester Vlaeymans gaf de gemeente die opmerking door. “We zijn vrij volledig geweest in de opsomming van nadelen die het GRUP meebrengt voor het fort. Ook geluidshinder hebben we bijvoorbeeld gemeld”, zegt Vlaeymans. Burgers kunnen hun opmerkingen of bezwaren nog indienen tot 16 oktober.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio