Moretusburg maakt film

Omdat de wijk Moretusburg in Hoboken jarenlang een beetje een vergeten stukje Antwerpen was, startte Korneel Paenen daar jaren geleden al met theaterprojecten. Maar nu levert hij samen met de bewoners een film af. Met de wijk zelf in de hoofdrol.

In totaal werkten er ongeveer vijftig acteurs en figuranten mee aan het project. “Met een harde kern van twintig”, schat regisseur Korneel Paenen (66). Nadat hij als gepensioneerd leraar een aantal jaar toneelvoorstellingen had geregisseerd in het OCMW-dienstencentrum Moretusburg, kreeg hij drie jaar geleden het idee om een stomme film te maken.

Oude maagd

De film speelt zich af in 1912. Een jonge weduwe gaat bij haar broer in Moretusburg wonen. Hij jaagt de erfenis er snel door en wil zijn zus verkopen aan de Heer van Hoboken. Maar zij vlucht en krijgt hulp van de Moretusburgers.

Denise Caluwé (66) speelt als maagd van Moretusburg een hoofdrol. “Mensen vonden dat wel raar dat ik op mijn leeftijd nog een maagd speel”, lacht ze. “Maar het is maar een rol hé. Ik moest altijd hetzelfde jurkje aan en een pruik die me helemaal niet staat. Maar het was echt een leuke ervaring. Hoewel het wel vreemd voelde om ineens vastgebonden te worden in het bos.”

Nieuwe dynamiek

Het project werd onder andere gesteund door het OCMW-dienstencentrum. “We vinden het fijn dat je hier meer kan doen dan iets drinken en biljarten”, vertelt dienstencentrumleider Livia Lecompte. Door dit project is er een hele nieuwe dynamiek ontstaan in de wijk.”

Voorstellingen op 1, 2, 6 en 8 oktober om 14u en op 3 en 9 oktober om 20u in het Dienstencentrum Victor De Bruyne (Paul Henri Spaaklaan) in Hoboken. Prijs 4 euro. Reserveren via 03-828.59.02

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio