Steeds meer straatnaamborden verdwijnen

Antwerpen - Antwerpen is op zoek naar een nieuw bedrijf dat straatnaam- en verkeersborden kan maken. Dat is nodig, zo blijkt, want er ontbreken enkele honderden straatnaamborden in het straatbeeld. Diefstal en slijtage zijn de belangrijkste oorzaken.

Tot vorig jaar verzorgde de firma Janssens uit Lokeren de wegsignalisatie en het plaatsen van straatnaamborden. Dat bedrijf raakte betrokken in een fraudezaak, waarna Antwerpen het contract verbrak.“De stad is op zoek naar een nieuw bedrijf dat de klus kan klaren. Tot op heden is er één kandidaat, maar daarvan wil het college nog bijkomende informatie”, zegt Roland Van Remmen van Stadsontwikkeling.

Unieke borden

Er ontbreken naar schatting enkele honderden straatnaamborden. “Die moeten we allemaal vervangen. Maar die borden zijn uniek en worden daarom alleen op bestelling gemaakt. We moeten dus nog even wachten tot er een nieuw bedrijf is aangesteld”, zegt Van Remmen.

In Antwerpen zijn er 3.281 straten, waarvan ongeveer 2.500 alleen al in het district Antwerpen. Per straat zijn er 2 tot 4 borden nodig. In sommige gevallen zijn dat er zelfs 6 of meer.

Blauwe email

De oudste blauwe straatnaamborden in email dateren ook alweer uit het begin van de vorige eeuw. De typisch Antwerpse borden zijn gedoemd om te verdwijnen, want ze worden systematisch vervangen door de moderne, witte exemplaren.

Ook hier liggen sleet en diefstal aan de basis, al is het ook de bedoeling van de stad om meer uniformiteit in het straatbeeld te brengen. Daardoor zulen de blauwe platen in de toekomst nog meer dan nu een collector’s item worden.

Oude steen

In 1796, onder het bewind van Napoleon, werden huisnummers en straatnaamborden verplicht in Antwerpen. De borden waren in die tijd tweetalig, wat nog te zien is op de schaarse exemplaren in steen.

In de Vliegenstraat hangt er nog eentje, net zoals in de Haringrodestraat en op sommige plekken in de binnenstad. Uit dezelfde periode stamt de onderverdeling van Antwerpen in politiewijken. Dat bleef zo tot de jaren zestig. Zo is of was de eerste wijk de omgeving van het stadhuis.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio