Moutainbiker zoekt avontuur in Australië

Katelijnenaar Gunter Selleslagh staat op 21 oktober in het Australische Cairns aan de start van de Crocodile Trophy. Dat is ’s werelds langste, zwaarste en meest avontuurlijke mountainbikewedstrijd.

Wielrennen is voor Gunter Selleslagh duidelijk een late roeping, want pas een vijftal jaar geleden heeft de 32-jarige Katelijnenaar zijn opwachting gemaakt in het peloton van de eliterenners zonder contract. Na vijf seizoenen op de weg wijkt hij met zijn deelname aan de Crocodile Trophy, zeg maar de Tour de France voor zandvreters, af van de hem vertrouwde paden.

Aan het dromen

“In het wielerwereldje is de Crocodile Trophy een begrip. Dat heeft me aan het dromen gezet. Als wielrenner heb ik wel meer de mountainbike van stal gehaald en onder meer aan de jaarlijkse Roc Azur in Zuid-Frankrijk meegedaan. Maar de Crocodile Trophy is toch van een nog ander kaliber”, beseft de bedrijfsbrandweerman bij Agfa-Gevaert in Mortsel.

Het tachtigtal deelnemers, waaronder een dertigtal Belgen, moet welgeteld 1.200 kilometer overbruggen in tien etappes, zonder ook maar één rustdag. “De afgelopen maanden heb ik hard getraind, onder meer met veldrijder Geert Van Crombruggen. Soms trainde ik zelfs tot zeven uur per dag. Na een volledig wegseizoen en zo’n 17.000 kilometer te hebben gefietst, is de conditie er wel. Nu komt het er vooral op aan om de krachten te sparen en zo een goed figuur te slaan en gezond de finish te halen”, geeft de renner zijn ambitie prijs.

Veertig graden

“Tien opeenvolgende etappes rijden waarbij je dagelijks vier tot vijf uur op de fiets zit, is een beproeving. Ik hoop dat ik bestand ben tegen de luchtvochtigheid en de warmte, want de temperatuur kan oplopen tot veertig graden. Het parcours met veel lange stroken moet een hardrijder als mij in principe liggen, maar ik maak me geen illusies.”

Gunter overloopt zijn concurrenten. “Met onder meer ex-profwielrenner Kai Hundertmark, enkele Tsjechische mountainbiketoppers en vermoedelijk ook de Belgische ex-wielerprof Wim Vansevenant staan er heel wat renners van een ander niveau mee aan de start. Ik kan dus evengoed als laatste eindigen. Maar kunnen koersen in zo’n omgeving wordt voor mij sowieso een onvergetelijke ervaring”, aldus Selleslagh.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio