Kirsten Houthooft portretteert 'echte' Puurse vrouwen

Kirsten Houthooft portretteert 'echte' Puurse vrouwen

Kirsten Houthooft portretteert 'echte' Puurse vrouwen

Puurs - In het Puurse seinhuisje loopt nog tot 12 oktober aan de R.Verbelenstraat een tentoonstelling rond ‘echte’ Puurse vrouwen. De Puurse grafische ontwerpster Kirsten Houthooft en fotografe Jonah Samyn gingen daarvoor langs bij ‘madammen’ die tussen 1915 en 1930 geboren werden.

Kirsten koos ervoor om binnen haar eindwerk als grafische ontwerpster aan het Sint-Lucas in Brussel een beeld te brengen van Puurse vrouwen, en dus poseerden de lieve oma’s gewillig. Dat deden ze op een plaats waar de vrouwen van hun generatie nog veel tijd doorbrachten: aan het fornuis. De reportage, waar ook een boekje van 117 pagina’s uit volgde, roept zo een heel ander tijdsbeeld op.

Eerlijke beelden

”Het is allemaal begonnen met een foto van mijn kotmadam met schort in haar keuken. Dat bracht me op ideeën”, aldus de bijna 23-jarige Houthooft. ”Bijna iedereen zei ’ja’, al begrepen ze niet dat ik hen wou portretteren zoals ze in het echt zijn, dus zonder opmaak of speciale ’coiffure’. Maar net daardoor zijn het heel eerlijke beelden geworden”, legt Houthooft uit.

“Een van de uitspraken die me het meest bijgebleven zijn tijdens de gesprekken is ’Oud worden is niks, maar lelijk...’. Door de samenwerking heb ik er in elk geval veel toffe vriendinnen bij. Terwijl ik zelf vier jaar geleden mijn grootmoeder al moest afgeven”, zegt Houthooft, die - raar maar waar - plots schuw wordt als ze zelf voor onze fotograaf moet poseren.

Laat fotomodel

Florentine (72) is bepaald trots op haar portret. ”Ik ben een laat fotomodel. Hoewel, ik vind echt dat ik niet op papier pak. Maar ik vind wel dat Kirsten dat heel schoon heeft gedaan. Ik heb echt geen seconde getwijfeld om mee te doen, het was gewoon tof om erbij te zijn. Ook ik sta in mijn keuken ... omdat het zo moest (lacht). Ze gaan ons nu wel herkennen in Puurs zeker? Zo worden we op den duur nog bekende Vlamingen.”

'Puurse vrouwen' is elke zaterdag en zondag tot en met 12 oktober te bezichtigen, van 14 tot 18u, in het seinhuisje aan de R. Verbelenstraat.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio