Kempense vrouwen stellen patchwork tentoon

Kempense vrouwen stellen patchwork tentoon

Kempense vrouwen stellen patchwork tentoon

Oud-Turnhout - In het Hofke van Chantraine opent zaterdag de tentoonstelling ’Quilt en Patchwork’. Breinen achter de expo zijn Ann Vanherle en Annemie Jansen. De eerste won met haar naaiwerk in mei nog de tweede prijs op de ­European Quilt Champion­ships.

“Patchwork is het verknippen en aan elkaar naaien van stoffen”, legt ­Annemie uit. “Quilt is een vorm van patchwork. Met quilten worden drie lagen aan elkaar genaaid. Vaak bestaat de bovenste laag uit patchwork en heeft de tussenvulling een isolerende functie.”

De dames geven cursussen patchwork bij Dinamo, bij naaiwinkels of thuis. In de loop der jaren hebben ze samen met de cursisten zoveel materiaal verzameld dat ze ermee naar buiten treden. “Men beseft niet hoeveel mensen daarmee bezig zijn”, vertelt Ann. “Je staat er ook niet bij stil hoeveel mogelijkheden er zijn. Je kan manden maken, maar ook handtassen of de traditionele plaids en bedspreien.”

Wedstrijd

Op de tentoonstelling is ook werk te zien van de internationaal vermaarde textielkunstenares ­Dijaane Cevaal. Zij zette Ann aan om mee te doen met de European Quilt Champion­ships. “Ik was naar ­India op vakantie geweest. Toen ik uit een tempel kwam, zat er een vrouw. Haar man was opgepakt want hij had haar in brand gestoken. Haar gezicht was half verbrand en haar ogen traanden. Ik heb haar iets gegeven. Als dank haalde zij een stuk zijde uit haar broek. Daar heb ik mijn werk op gebaseerd.”

De tentoonstelling Quilt en Patchwork loopt van 4 tot 12 oktober in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout. Er zijn ook workshops voor kinderen tussen tien en dertien jaar op zaterdag.
Inschrijven kan bij Annemie op 014-41.02.47 of jansen.annemie@gmail.com

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio