Aankoop huis door OCMW zorgt voor opschudding

Oppositie partij A+ beweert dat OCMW-voorzitter Mark Lissens zonder raadpleging van de OCMW-raad een belofte heeft ondertekend voor aankoop van een woning. “Klopt niet”, reageert ­Lissens. “Het was een intentieverklaring onder voorwaarden.”

De OCMW-raad heeft vorige week het gebouw in de Hovestraat, gelegen links naast de lokalen van het Rode Kruis, aangekocht voor een spotprijs van 135.000 euro. De twee OCMW-raadsleden Karel Maes en ­Marinus van Rooij stemden tegen. “Wij hadden liever gezien dat de gemeente het pand kocht”, legt Karel Maes uit.

“De woning gaat nu worden gebruikt als doorgangswoning. (Hier kunnen gezinnen die het financieel moeilijk hebben, tijdelijk worden ondergebracht, red.) De gemeente laat hierdoor de kans liggen om het achterliggende gebied te ontsluiten. Zou zou de achterzijde van het Rode Kruis, de gemeenteschool, het ingesloten boomgaardpark en de huidige bibliotheek vlotter toegangelijk kunnen worden gemaakt. Bovendien vinden wij het niet kunnen dat de OCMW-voorzitter vooraf een aankoopbelofte had ondertekend, zonder de OCMW-raad daarover eerst in te lichten.”

Intentieverklaring

Volgens Mark Lissens is er geen vuiltje aan de lucht. “Het papier dat ik ondertekend heb was louter een intentieverklaring waarin heel duidelijk vermeld staat dat de verkoop moest worden goedgekeurd door de OCMW-raad. Die goedkeuring is er nu.” Volgens de OCMW-voorzitter is het nog niet beslist dat de aangekochte woning wordt gebruikt om gezinnen die het financieel moeilijk hebben, tijdelijk onder te brengen.

“Het is wel zo dat ons doorgangshuis in de ­Roobeek binnenkort verdwijnt”, zegt hij. “Het huis in de Hovestraat is dan een goed alternatief. Maar een mogelijkheid om asielzoekers erin onder te brengen in het kader van het Lokaal Opvang Initiatief behoort in de toekomst eveneens tot de mogelijkheden, net zoals het creëren van een doorgang naar de ingesloten boomgaard. Veel zal afhangen van wat uiteindelijk de nieuwe bestemming wordt van de huidige bibliotheek.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio