Moslims moeten bidden in openlucht

Turnhout - De Turnhoutse Moslim­gemeenschap gaat op zoek naar een stuk grond om een moskee op te bouwen. De huidige is te klein geworden. Het nieuwe gebouw moet een ontmoetingsruimte worden voor nieuwe en oude Turnhoutenaren.
Het Suikerfeest begint traditioneel met een bezoek aan de moskee. Maar in de moskee in de Bentelstraat raakte gisteren niet iedereen binnen. Norbbim Ibenhajen zat buiten op straat in de regen te bidden. “De moskee is te klein voor het aantal mensen dat er komt bidden. Vooral op feestdagen en tijdens de ramadan is het heel druk. Of op vrijdag, dan vindt het wekelijks gebed plaats. Er moet een nieuwe moskee komen. Het maakt niet uit waar die komt, als hij maar groot ­genoeg is.”

Multifunctioneel

Mohamed Ibenhajen, de verantwoordelijke voor de ­Arrahmane-moskee in de ­Bentelstraat, is zich bewust van het probleem. “Elk jaar komen er in Turnhout moslims bij, van verschillende nationaliteiten. Onze moskee is te klein geworden. Daarom gaan we op zoek naar een plek om een nieuwe te bouwen.”

Het nieuwe gebouw mag zich volgens Mohammed niet beperken tot een gebedsruimte. “Het moet een multifunctioneel gebouw worden waar lessen kunnen worden gevolgd en waar jongeren en begeleiders elkaar kunnen ontmoeten. We willen er ook informatie geven aan de Belgische bevolking en debatten organiseren. Zo krijgen de mensen een beter zicht op de Islam.”

De moslimgemeenschap stelde de vraag voor een grond al eerder aan de stad, zo’n drie jaar geleden. “Maar daar is niets concreet uitgekomen. Omdat de omstandigheden nu dringend worden, proberen we geld te verzamelen. Het beste zou zijn dat we een grond van de stad kunnen kopen aan een democratische prijs.”

Niet gemakkelijk

Peter Segers (sp.a), Schepen van diversiteit, reageert. “Wij hebben een ambtelijke werkgroep opgericht met onder andere iemand van de dienst ruimtelijke ordening en de integratie-ambtenaar. We hebben al twee keer samen gezeten met de moslimgemeenschap. We kijken welke locaties goed zijn. Volgens ruimtelijke ordening mag er niet overal in het centrum een moskee worden gebouwd. Maar een moskee buiten de stad zet dan weer verkeersstromen op gang. We willen de moslimgemeenschap helpen, maar het is niet gemakkelijk. De stad heeft de gronden niet voor het rapen.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio