"Waarom ging Anciaux niet naar de Paralympics?"

Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) vindt het teleurstellend voor de sporters met een handicap dat Vlaams minister Bert Anciaux zelf de Olympische Spelen bezocht, maar voor de Paralympische Spelen liever een kabinetsmedewerker afvaardigde. Helga Stevens beklaagt zich ook over het feit dat de openbare omroep amper aandacht besteedde aan de Paralympics.

ssimons

In tegenstelling tot federaal staatssecretaris Julie Fernandez Fernandez bezocht Vlaams minister van Sport Bert Anciaux de Paralympics niet. Vlaams minister Anciaux trok wel persoonlijk naar de Olympische Spelen, maar voor de Paralympics had hij het naar eigen zeggen "te druk".

Het bezoek van de Vlaamse minister van Sport zou niet alleen een teken van erkentelijkheid zijn voor de inspanningen van de Vlaamse atleten, het zou ook voor wat extra media-aandacht hebben kunnen zorgen, vindt Helga Stevens.

Investeren

Stevens pleit verder voor een grotere investering in de topsport voor personen met een handicap. Minister Anciaux antwoordde niet op haar vraag om de investering voor de Olympische Spelen te vergelijken met de Paralympics. Zij kan enkel vaststellen dat de Vlaamse paralympische delegatie er sterk op achteruit is gegaan. Aan Atlanta 1996 namen nog 25 Vlaamse atleten deel, aan Peking 2008 namen nog 13 Vlamingen deel. Een betere en professionelere begeleiding en omkadering moet de gehandicaptensport naar een hoger niveau tillen.