Colruyt blijft goedkoopste supermarkt volgens Test-Aankoop

Wie gaat winkelen in de goedkoopste supermarkt kan per jaar ruim 500 euro besparen. Dat blijkt uit het jaarlijkse supermarkt-onderzoek van Test-Aankoop. Ook dit jaar is Colruyt de goedkoopste winkelketen.

jrosquin

De consumentenorganisatie Test- Aankoop berekende dat een gezin gemiddeld 4.800 euro per jaar uitgeeft aan voeding en drank. Wie zijn aankopen doet in de goedkoopste winkel kan echter fors besparen. Tot 500 euro per jaar, zo blijkt uit het onderzoek. En in tijden van koopkrachtdaling is dat mooi meegenomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de verschillen tussen de goedkoopste en duurste supermarkt erg groot zijn. Voor merkproducten kan het verschil oplopen tot 30 procent, bij de goedkoopste producten zelfs tot 65 procent. Wie alleen merkproducten koopt, is het goedkoopst af in de Makro, die op de voet gevolgd wordt door Colruyt. Wie alleen bij Delhaize merkproducten koopt, betaalt 30 procent meer.

Wie alleen de goedkoopste merken koopt, winkelt het best bij Colruyt. Het verschil met de duurste - Delhaize - bedraagt maar liefst 65 procent.

Bij de distributiemerken - dat zijn de merken die de naam dragen van de supermarktketen - is Carrefour verreweg het goedkoopste, gevolgd door Super GB en Cora. Colruyt is in deze rangschikking niet vertegenwoordigd.

Mix

Volgens Test-Aankoop koopt de consument nooit alleen merkproducten of alleen de goedkoopste merken. Meestal ligt er een mix van producten in het winkelwagentje.

Test-Aankoop maakte ook een berekening met een mix van 68,5 procent merkproducten en 31,5 procent goedkoopste producten en hier komt Colruyt als goedkoopste uit de bus. “Dat is niet moeilijk, aangezien de keten zowel in het merkenpakket als in het pakket van de goedkoopste producten een mooie plaats inneemt”, aldus Test- Aankoop. In deze lijst is Delhaize de duurste met een verschil van 39 procent.

“In tijden van koopkrachtdaling hebben mensen meer dan ooit belang bij goedkope supermarkten”, aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop. Daarom lanceert de consumentenorganisatie voor het eerst een gratis telefoonnummer (0800/39999) waar de goedkoopste supermarkt in de streek kan worden opgevraagd. Een nieuwe trend, aldus Mechels, is dat consumenten steeds vaker van winkel veranderen, en minder trouw zijn aan een enkele keten.