Melkschandaal speelt Chinese supermarkt geen parten

In Hongkong is de giftige stof melamine gevonden in babyvoeding van Heinz. Vijf kinderen die van de besmette melk uit China dronken, hebben te kampen met nierstenen. In China zelf overleden al vier kinderen door de vergiftigde babyvoeding. Maar de Chinese supermarkt Sun Wah in Antwerpen merkt niets van de problemen. “We krijgen zelfs geen vragen van klanten.”

jrosquin

In China mogen dan tienduizenden kinderen ziek zijn door met melamine besmet melkpoeder, het leven in de grote Chinese supermarkt Sun Wah in Antwerpen gaat zijn dagelijkse gangetje. Klanten lopen af en aan en kopen naar hartenlust Aziatische producten; niet alleen Chinese, want de winkel heeft ook een Koreaanse en een Japanse afdeling.

Geen vervelende vragen

“Waarom zouden de mensen zich zorgen maken?” vraagt winkelmanager Saraan Suksrikarn zich af. “Wij verkopen alleen melkpoeder van Nestlé. Gemaakt in Nederland. Perfect in orde dus. De producten die we uit China invoeren, worden gecontroleerd en soms is er controle in de winkel zelf. De regels van de Europese Unie zijn streng. Wij hebben in ieder geval nog geen producten uit de rekken moeten nemen. Maar als dat moet, geen probleem.” Moeten de winkelbedienden niet afrekenen met vervelende vragen? “Van de klanten? Die stelden nog geen vragen.”

De woorden van Suksrikarn worden bevestigd door zijn bezoekers. “Een goed product”, zegt de Chinese Lisa terwijl ze naar de blikken melkpoeder wijst. “Het is van Nestlé. Heel goed voor de kinderen. Ik ben in ieder geval niet bang van wat ik hier koop. Al kom ik vooral voor de thee. Ik drink meer thee dan melk (lacht).”

Invoerregels streng genoeg

Ook de twee Antwerpse studentes Evi en Sandra zijn niet bang van Chinese import. “Al hebben we wel gelachen toen we voorbij dat melkpoeder kwamen. Maar dat kopen we toch niet, voor kinderen is het nog veel te vroeg. We zijn hier om speciale kruiden en noedels te kopen. We vertrouwen erop dat de invoerregels streng genoeg zijn en dat de winkeluitbaters eerlijk zijn tegen ons.”

Jonge moeder Isabelle (25) komen we op straat tegen. Zij heeft een dochtertje van vier maanden, en komt regelmatig winkelen in de Chinese winkels in de Van Wezenbeekstraat. “Ik weet dat er heel veel voorzorgsmaatregelen worden genomen”, vertelt Isabelle. “Toch let ik nu meer op dan ooit. Ik zal hier voorlopig geen zuivelproducten meer kopen. Ook geen koekjes. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn.”