Extreemrechts in Oostenrijk geeft regeringspartijen slaag

Jörg Haider is terug. Bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk verdubbelt zijn partij BZÖ zijn stemmenaantal tot tien procent. Ook de andere extreemrechtse partij FPÖ maakt een enorme electorale vooruitgang en wordt de derde grootste partij van het land. De extreemrechtse winst gaat volledig ten koste van de twee grootste partijen SPÖ en ÖVP.

jrosquin

De sociaaldemocratische partij SPÖ blijft allicht de grootste partij in Oostenrijk. Volgens de eerste exit-polls gaat de partij van premier Alfred Gusenbauer zes procent achteruit, maar blijft ze met 29 procent van de stemmen toch ruim de grootste partij van het land.

Het Christendemocratische ÖVP krijgt nog zwaardere klappen en zou tien procent achteruitgaan met 24 procent blijven ze toch nog de tweede grootste partij.

Het FPÖ gaat maar liefst acht procent vooruit en komt uit op 19 procent. Het voormalige boegbeeld van FPÖ, Jörg Haider, deed het met zijn nieuwe extreemrechtse partij ook erg goed. De BZÖ wordt met tien procent een middelgrote partij in Oostenrijk.

De regeringsvorming belooft moeilijk te worden. De verliezende partijen SPÖ en ÖVP zijn min of meer gedoemd om opnieuw de meerderheid te vormen als ze extreemrechts van het beleid willen houden.