Alessandro Ballan wint razend spannend WK in Varese

De Italiaan Alessandro Ballan heeft het wereldkampioenschap wielrennen in Varese gewonnen. Zijn landgenoot Damiano Cunego kwam in eigen land als tweede over de meet. Vier Belgen streden tot op het laatste moment mee voor de zege, maar konden het overwicht niet verzilveren. Nick Nuyens werd als eerste Belg negende.

jrosquin

Alle schijnwerpers waren voor de start gericht op Paolo Bettini. De wereldkampioen van de voorbije twee jaar kondigde aan dat dit zijn laatste wedstrijd zou zijn en velen hoopten op een historische drie op een rij. De Belgen verwachtten vooraf vooral veel van Tom Boonen, die zichzelf veel kansen toe dichtte.

Het WK begon als vanouds met een ontsnapping van drie mindere goden: Christian Poos, Oleg Chuzda en Richard Ochoa. Op iets meer dan 50 km van de meet werd de laatste vluchter ingerekend door het peloton, met daarin erg attente en actieve Belgen, en kon de wedstrijd echt losbarsten.

Bedrijvige Ballan

Bij de voornaamste ontsnapping waren met de erg bedrijvige Ballan, Rodriguez, Cunego, Wegmann en Grivko vaak dezelfde renners betrokken. Op 20 km van de finish ontstond er een definitieve kopgroep van 18 man met onder meer bovenvernoemde renners, maar ook vier Belgen, met name Jurgen Van Goolen, Nick Nuyens, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert.

Dé topfavorieten, Tom Boonen, Oscar Freire en Paolo Bettini, beloerden elkaar teveel en misten daardoor de definitieve vlucht.

In een erg nerveuze finale probeerden de Belgen regelmatig weg te raken en vooral Jurgen Van Goolen toonde zijn sterke benen. De Belgen konden hun mathematisch overwicht echter niet verzilveren en het waren de Italianen die alles controleerden en dicht hielden.

Ballan solo

Op twee km sprong Ballan als een schicht weg en niemand had een goede reactie in huis. Het WK in Varese kreeg met de 28-jarige Ballan een oververdiende winnaar. Damiano Cunego en de Deen Matti Breschel vervolledigden het podium.

De ontgoochelde Nick Nuyens werd als eerste Belg negende, Jurgen Van Goolen eindigde als elfde.

Meer sportnieuws