"100% overheidsgarantie op spaargeld en rekeningen Fortis"

De grootbanken ING en BNP Paribas zouden in de laatste ronde zitten om Fortis volledig of gedeeltelijk over te nemen. De prioriteit van de regering om het spaargeld van de kiezers te vrijwaren, lijkt daarmee geslaagd. "De overheid geeft een garantie van 100% op het spaargeld en op de termijnrekeningen van klanten van banken", bevestigde CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vandaag.

mgeysmans

De markten moeten maandag een krachtig signaal krijgen dat Fortis nog steeds levensvatbaar is. Dat kan volgens de financiële krant De Tijd door Fortis in zijn geheel te verkopen. BNP Paribas in in principe enkel geïnteresseerd in de bankactiviteiten van Fortis, maar zou de verzekeringstak verder kunnen doorverkopen aan Allianz, Generali of Axa. ING zou vanuit concurrentiestandpunt dan weer in een problematische situatie zitten.

Interne gesprekken

Zowel het Belgische kernkabinet als de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos hadden gisteren interne gesprekken over de situatie bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis.

100% garantie

De Belgische regering zat samen met de bankencommissie en de Nationale Bank. Niemand wou na afloop van de gesprekken commentaar kwijt. In Nederland zat op hetzelfde moment ook minister van Financiën Wouter Bos samen met de centrale bank, maar ook daar viel er achteraf geen commentaar te rapen. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen probeerde vandaag de gemoederen alvast te bedaren tijdens de liveshow van de Zevende Dag. "De overheid geeft een garantie van 100% op het spaargeld en op de termijnrekeningen van klanten van banken. Het is belangrijk dat de mensen weten dat er een oplossing is voor hun spaargelden. Mensen moeten zich geen zorgen maken. Als regering staan we garant voor de volle 100%", aldus Thyssen.

Overname

Ondertussen blijft de toekomst van de bank erg onzeker. Er worden nu verschillende scenario's uitgetekend voor de bankverzekeraar. Zo zou de bank in zijn geheel of enkele onderdelen verkocht kunnen worden, maar er kan ook een kapitaalinjectie komen of een garantie door andere banken.

Angst

Het aandeel van Fortis zakte in één jaar tijd van 20 euro naar 5 euro. Gevreesd wordt dat meer en meer klanten uit paniek hun geld gaan weghalen bij de bank.